BAŠAR AL ASAD

'Nisam direktno odgovoran za nasilje u Siriji'

07.12.2011 u 14:09

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al Asad kazao je u intervjuu za američku televizijsku postaju ABC da nije direktno odgovoran za nasilje koje su počinile njegove snage sigurnosti od početka ustanka u Siriji u ožujku ove godine, a tijekom razgovora zanijekao je i izvješća o mučenjima koja navodno čini sirijska vojska

'Postoji razlika između ciljane politike represije i nekih grešaka koje su počinili određeni dužnosnici. To je velika razlika', kazao je sirijski predsjednik, prema ABC-u. Američka televizijska kuća razgovor s Asadom objavila je u srijedu.

Sirijski je predsjednik, u prvom razgovoru za američke medije od početka ustanka u Siriji, kazao da nasilje čine 'pojedinci' te da ih ne naređuje sirijska vlada.

Tijekom razgovora s novinarkom Barbarom Walters, Asad je kazao da to što je on predsjednik Sirije ne znači da 'posjeduje zemlju, dakle to nisu moje snage'.

Analitičari smatraju da bi ovaj Asadov intervju mogao biti dio pokušaja Sirije da smanji međunarodni pritisak na Damask.

Prema UN-u, od ožujka u Siriji je poginulo više od četiri tisuće osoba. Asad je u razgovoru za ABC opovrgao te brojke, tvrdeći da je većina Sirijaca poginula u uličnom nasilju.

Sirijski predsjednik kazao je da nije naredio ubijanje civila, ističući da 'nijedna vlada na svijetu ne ubija svoj narod, osim ako zemlju ne vodi luđak'.

Protiv Asada, osim njegovog naroda, izjasnili su se UN, zapadnjački čelnici, ali i Arapska liga. Dužnosnici UN-a smatraju da je Sirija blizu izbijanja 'građanskog rata'.

Sirija je u ponedjeljak objavila da prihvaća zahtjeve Arapske lige i da će dozvoliti ulazak promatrača u zemlju u pokušaju da se okonča osmomjesečno nasilje. Ta inicijativa, vjeruje Damask, trebala bi ublažiti sankcije Arapske lige nametnute Siriji.