REFERENDUM U VELJAČI

Vesna Pusić na čelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova

07.12.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova novi je naziv institucije izvršne vlasti koja će u predstojećoj vladi premijera Zorana Milanovića zamijeniti dosadašnje Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, potvrdila je tportalu buduća šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić

Pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova bit će i odjel koji će se baviti specifično europskim poslovima, a u ovom trenutku još uvijek se ne zna tko će biti na čelu tog odjela.

Vesna Pusić, potpredsjednica HNS-a, koja je kao predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om uspješno privela mukotrpne pregovore kraju, ističe da će hrvatska vanjska politika u cjelini biti objedinjena unutar ministarstva. Time padaju u vodu nagađanja o osnivanju posebnog Vladinog ureda za europske poslove, kojemu bi na čelu bio SDP-ovac Neven Mimica.

Izgledno je da će Neven Mimica, kao budući potpredsjednik Vlade, koordinirati unutarnju i vanjsku politiku, baš kao što je izgledno i da će drugi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić, koordinirati gospodarski sektor.

Referendum u veljači

Ujedno, buduća ministrica vanjskih i europskih poslova opovrgnula je pogrešne navode u medijima da će se referendum o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji odgoditi do kraja ožujka. Referendum će se odgoditi za otprilike mjesec dana od prvotno planiranog - dakle, održat će se tijekom veljače.

Izjašnjavanje građana ne može se odgoditi više od toga jer je Hrvatskoj potrebno što više vremena za rafitikaciju ugovora u parlamentima država članica EU-a, a odluka sada već bivšeg saziva Sabora da se referendum održi u 30 dana od izbora ne ostavlja dovoljno vremena za motivaciju građana na izlazak na referendum i veću dostupnost informacija o samom članstvu. Dakle, Sabor bi potrebnu dvotrećinsku odluku o referendumu donio u siječnju, a referendum bi se održao 30 dana od te odluke, pojašnjava Vesna Pusić. 

Potpisivanje pristupnog ugovora

Uz predsjednika Ivu Josipovića i premijerku u odlasku Jadranku Kosor, u Bruxellesu će u petak biti i Vesna Pusić, koja je u utorak primila poziv tehničke vlade da se pridruži hrvatskom izaslanstvu. Pet mjesta rezervirano je za Ured predsjednika, tri za Sabor u starom sazivu - poziv su, uz Vesnu Pusić, dobili Neven Mimica kao predsjednik Odbora za europske integracije te Frano Matušić kao voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Referendum, pa zastupnici

EU-a

Nakon referenduma novi saziv Sabora odredit će 12 zastupnika koji će do ulaska u EU sudjelovati u radu Europskog parlamenta kao promatrači, s pravom sudjelovanja u raspravama, ali bez prava glasa. Hrvatska će sredinom 2013. godine morati organizirati posebne europske izbore na kojima će biti izabrano 12 zastupnika u Europskom parlamentu.

Vesna Pusić planirala je ići u Bruxelles u svakom slučaju, jer će kao potpredsjednica Europske liberalne i reformističke stranke (ELDR-a) sudjelovati na sastanku predsjedništva te političke grupacije na marginama samita.

'Desant' na fondove EU-a

Što se tiče predstojeće strategije povlačenja novca iz fondova EU-a, zajamčena su jedino izravna plaćanja poljoprivrednicima, a za sve ostalo potrebno je pripremiti dobre projekte - Vesna Pusić napominje da će se državni proračun morati stukturirati u smjeru osiguravanja sredstava za izradu i zadano sufinanciranje projekata.

Pusić podsjeća da je riječ o nacionalnim ili 'kapilarnim' projektima podijeljenim u nekoliko područja, pri čemu apsolutno treba osigurati kvalificiranu pomoć regionalnoj i lokalnoj samoupravi, u suradnji s regionalnim razvojnim agencijama.