POLITIČKI POTEZ

Rusija ne pristaje na zabranu uvoza iranske nafte

07.12.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Neke zemlje članice EU boje se da će zabrana uvoza iranske nafte štetiti njihovim ionako uzdrmanim ekonomijama više nego samom Iranu

Zabrana prodaje iranske nafte bila bi politički potez, a Rusija ne vjeruje kako izvore energije treba koristiti u smislu pritiska, potvrdio je ruski ministar energetike.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger potvrdio je jučer kako među nekim zemljama EU postoji konsenzus oko zabrane uvoza iranske nafte, donosi Reuters, te kako se Europa nada da će i Rusija pristati na zabranu.

No najveći svjetski proizvođači naftnih sirovina, koji nemaju potrebe za uvozom iranske nafte, neće poduprijeti plan kojim se Iran pokušava prisiliti na zaustavljanje nuklearnog programa.

'Očito je kako je ova odluka politički motivirana, a u takvim situacijama mi se trudimo biti što neutralniji', kazao je ruski ministar energetike Sergej Šmatko te dodao kako svijet treba dobro razmisliti o tome kolik je utjecaj ove zabrane.

Neke zemlje članice EU boje se kako će zabrana uvoza iranske nafte štetiti njihovim ionako uzdrmanim ekonomijama više nego samom Iranu.

Glavni tajnik OPEC-a čiji je vodeći član i Iran potvrdio je kako će europske zemlje koje uvoze i do 450.000 barela iranske nafte dnevno teško naći alternativni izvor nafte u slučaju zabrane.

Italija, Španjolska i Grčka su zemlje koje uvoze najviše iranske nafte, a budu li morale pronaći nove izvore koji će, vrlo vjerojatno, biti puno skuplji od Irana, njihove dužničke krize samo će se produbiti.