MILORAD PUPOVAC

'Dijalog Srbije i Hrvatske bit će neusporedivo lakši'

07.12.2011 u 13:14

Bionic
Reading

Srbija pozdravlja izjave ljudi koji će zauzeti ključne pozicije u novoj hrvatskoj vladi o spremnosti na razgovor o svim otvorenim pitanjima, izjavio je za beogradske Večernje novosti od srijede državni tajnik ministarstva pravosuđa Slobodan Homen, ističući da i u Srbiji postoji spremnost na dijalog

'Drago nam je što iz Hrvatske dolaze pozitivni tonovi koji govore da postoji volja da se razgovara o otvorenim pitanjima', kaže Homen te dodaje da u Srbiji postoji spremnost da se problemi riješe dijalogom i da je dobro što i s druge strane stižu slična stajališta.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocjenjuje u izjavi istom listu da će dolaskom nove vlasti u Zagrebu dijalog dvije države biti, kako kaže, neusporedivo lakši nego ranije. Pupovac ističe da su dosad najveća prepreka za to bile razlike između hrvatskog predsjednika i premijera.

'Nema sumnje da će se u budućim susretima razgovarati i o ključnim pitanjima kakvo je pitanje tužbe i protutužbe za genocid. Pitanje je, međutim, kako postići dogovor kojim će biti zadovoljne obje strane', dodaje Pupovac.

Dužnosnica HNS-a, jedne od stranaka Kukuriku koalicije, Vesna Pusić izjavila je u subotu za srbijansku agenciju Tanjug da Hrvatska neće ucjenjivati Srbiju na putu u Europsku uniju (EU) te da će učiniti sve da što više olakša međusobne bilateralne odnose. Pusić, koju je agencija predstavila kao najvjerojatniju novu hrvatsku ministricu vanjskih poslova, kazala je da to znači i da se pitanje međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), ako je to moguće, riješi dogovorom. Po njezinoj ocjeni, uspiju li dvije zemlje postići međudržavni sporazum koji bi definirao kako rješavati sva prijeporna pitanja, primjerice, pitanje nestalih, opljačkanih umjetnina i dobara, suđenja za ratne zločine i sl., tada treba na dnevni red staviti i povlačenje tužbi za genocid.