KINESKI PREDSJEDNIK

'Pripremite se za rat s Filipinima i Vijetnamom!'

07.12.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u području na kojem se već godinama tri države spore oko prava na otoke

Kineska mornarica mora ubrzati svoj razvoj i pripremiti se za ratovanje, izjavio je kineski predsjednik Hu Jintao u svom obraćanju kineskim vojnim dužnosnicima, prenosi BBC.

Kina ima nekoliko teritorijalnih sporova s okolnim državama u Južnokineskom moru, a političke tenzije narasle su nakon najave SAD-a da će pojačati svoju prisutnost u toj regiji.

Nakon Hu Jintaovih izjava oglasila se i službena Kina, kao i Washington.

'Nitko ne želi i ne traži sukob', izjavio je glasnogovornik Pentagona, admiral John Kirby, dodavši da SAD ne želi sputavati bilo koju državu da razvija svoje mornaričke snage.

Kineski i američki vojni dužnosnici trenutno vode razgovore oko vojnih pitanja, a radi se o redovitim godišnjim sastancima koji se održavaju da bi dvije strane spriječile bilo kakve nesporazume između SAD-a i Kine.

Kinezi su nedavno predstavili svoj prvi nosač zrakoplova, a kineski predsjednik u svojem je govoru naglasio važnost modernizacije i transformacije mornarice da bi bila što spremnija za ratovanje i još snažniju zaštitu nacionalne sigurnosti.

Riječ ratovanje prenijeli su u tom smislu samo državni mediji, dok ostali ublažavaju retoriku prevodeći izraz isključivo u vojnom smislu bitke ili borbe.

Filipini i Vijetnam konstantno optužuju Kinu za agresiju u tom području, a već godinama tri se države spore oko prava na otoke u Južnokineskom moru. Spor je dodatno zaoštren kada se saznalo da bi u tom području mogle biti velike zalihe nafte i plina.

Prošlog je mjeseca i američki predsjednik Barack Obama objavio da SAD pojačava svoju prisutnost u toj regiji te da će stacionirati svoje mornaričke snage u sjevernoj Australiji.