Svijet NEPOPULARNE MJERE

Grčka usvojila štedljiv proračun za 2012.

Grčka koalicijska vlada donijela je u srijedu štedljivi proračun za 2012, kojemu je cilj povećanjem poreza i smanjenjem javne potrošnje smanjiti golem dug zemlje

Tri glavne stranke koje podupiru tehničku vladu premijera Lucasa Papademosa glasovale su u parlamentu za proračun, paket nepopularnih mjera nužnih za smanjenje deficita i za uvjeravanje stranih kreditora da zemlja dovodi u red javne financije.

'Uspješna provedba ovoga proračuna obnovit će međunarodni kredibilitet zemlje i stvoriti uvjete za obnovu gospodarstva', rekao je Papademos pred zastupnicima u parlamentu.

No vođa konzervativne stranke Antonis Samaras jasno je dao do znanja da je proračun podupro isključivo da bi spriječio bankrot Grčke te je obećao da će ublažiti poreznu politiku i donijeti mjere za rast gospodarstva ako pobijedi na izborima najavljenima za veljaču iduće godine.

'Naše neslaganje i dalje ostaje... odobravamo ovaj proračun jer je on apsolutni prioritet za spašavanje održivosti grčkoga duga', rekao je Samaras, čija je stranka Nova demokracija favorit na parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će grčki bruto društveni proizvod (BDP) ove godine pasti za više od 5,5 posto, četvrtu recesijsku godinu zaredom, a vlada za iduću godinu predviđa pad od 2,8 posto. Proračun je izrađen na temelju planiranog deficita od 5,4 posto BDP-a u odnosu na 9 posto ove godine.

Dok su zastupnici raspravljali o proračunu, stotine mlađih prosvjednika bacale su Molotovljeve koktele i sukobile se s policijom pred parlamentom, u vrijeme dok se prosvjedna povorka od nekoliko stotina ljudi kretala prema zgradi parlamenta u povodu treće godišnjice ubojstva studenta. To je ubojstvo pokrenulo val nezapamćenih nemira u posljednjih nekoliko desetljeća i ubrzalo pad tadašnje konzervativne vlade.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još