USTANAK U MOLDAVIJI

Studenti razvalili sabor i ured predsjednika

07.04.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Studenti koji prosvjeduju protiv pobjede komunista na nedjeljnim parlamentarnim izborima upali su u zgradu moldavskog parlamenta, porazbijali stolice i stolove, te rasuli i spalili dokumente na ulici, izvješćuje Reuters citirajući svog fotoreportera. Oporba je zatražila raspisivanje novih parlamentarnih izbora

KIŠINJEV - Prosvjednici su upali u zgradu parlamenta kroz razbijene prozore i iznosili predmete za spaljivanje na lomači.

Malobrojna skupina provalila je i u ured moldavskog predsjednika, koji su snage sigurnosti branili suzavcem i vodenim topovima. Tisuće prosvjednika razbijalo je prozore i bacalo kamenje na policiju, a ozlijeđeno je 30-ak prosvjednika i policajaca.

Do uličnih prosvjeda došlo je dva dana nakon parlamentarnih izbora na kojima su pobijedili komunisti moldavskog predsjednika Vladimira Voronina.

U utorak se na ulicama glavnog grada Kišinjeva našlo oko 10.000 prosvjednika. 'Izbore su kontrolirali komunisti, sve su potkupili. S njima nećemo imati budućnost jer oni misle samo na vlastitu kožu', kaže student Aleksej.

Prosvjednici nose moldavske i europske zastave te uzvikuju antikomunističke slogane na putu od zgrade parlamenta glavnom avenijom do zgrade u kojoj je smješten ured predsjednika.

Voronin, jedini komunistički predsjednik u Europi, osigurao je Moldaviji stabilnost i gospodarski rast od 2001, ali mu istječe drugi i posljednji predsjednički mandat. Predsjednika Moldavije bira parlament, a pretpostavlja se da Voronin cilja na mjesto predsjednika sabora.