POSJET PLAVOJ DŽAMIJI

Obama zove vjernike na borbu protiv ekstremizma

07.04.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak u Istanbulu vjernike da se suprotstave ekstremizmu za susreta s vjerskim poglavarima u muslimanskoj Turskoj kojoj je jučer poručio da Sjedinjene Države nisu u ratu s islamom

ISTANBUL - Zadnjeg dana posjeta Turskoj gdje završava europsku turneju, Obama se susreo s armenskim patrijarhom Mesrobom II. te istanbulskim glavnim rabinom Isakom Halevom, s predsjednikom mešihata Istanbula, muftijom Mustafom Cagricijem i poglavarom sirijske pravoslavne crkve u Turskoj, Yusufom Cetinom

Birajući za odredište Tursku, novi stanar Bijele kuće željan je pokazati da SAD želi ponovno izgraditi odnose s muslimanskim svijetom koji zamjera Amerikancima ratove u Iraku i Afganistanu.

"Želim to jasno reći. Sjedinjene Države nisu i nikad neće biti u ratu s islamom", poručio je Obama turskim parlamentarcima u glavnome gradu Ankari u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Obama je poručio da se zauzima za uspostavu palestinske države uz izraelsku državu, što je poruka muslimanima u svijetu jer je prijateljstvo s njima Amerikancima ključno u naporima da pobijede ponovo ojačale talibane i Al Qaidu.

Posjet Turskoj potvrda je američkog priznanja njezinoj gospodarskoj moći i strateškom položaju jer je Turska pravac za prolaz američkih vojnika u Irak i Afganistan i u procesu povlačenja američkih vojnika iz Iraka ključnu će ulogu igrati turska zrakoplovna baza Incirlik.

Zbog dobrih diplomatskih veza s Izraelom, Iranom, Irakom i Sirijom, Ankara može pomoći SAD-u da smanji napetosti s Iranom i Sirijom, s kojima Obama želi dijalog nakon što je odnose ozbiljno narušio njegov prethodnik George W. Bush

Poslije Praga, u kojemu je pozvao na uključenje Turske u Europsku uniju, Obama je to ponovio i u Ankari.

Sastankom s ministrima vanjskih poslova Turske i Armenije, koje je pozvao na dijalog, Obama je u ponedjeljak vješto načeo bolno pitanje genocida u Armeniji, što ga je počinilo otomansko carstvo.

Taj potez turski dnevnik Zaman tumači kao znak američke potpore procesu normalizacije Turske i Armenije, prenosi agencija dpa.

Turski tisak spominje i Obamine kratke susrete s oporbenim vođama, među kojima i s čelnikom prokurdske Demokratske društvene stranke (DTP), bliske separatističkoj Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), koja je na popisu terorističkih organizacija.

"Nasilje i oružana borba nisu put za rješenje kurdskog pitanja", rekao je Obama DTP-u, a čelnik Ahmet Turk uzvratio da je više od 17.000 ljudi ubijeno tijekom godina zbog tog pitanja.

U Istanbulu je Obama obišao povijesni centar i Aju Sofiju te džamiju Sultana Ahmeda, poznatiju kao Plavu džamiju, a u razgovoru sa studentima pohvalio je "poseban položaj (Turske) u muslimanskome svijetu. Ta je vlada vjerska, ali i demokratična", rekao je.