TARIK AZIZ

Bivši Sadamov ministar bit će likvidiran iduće godine

06.12.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Zamjenik premijera za vrijeme Huseinove vladavine na smrtnu je kaznu osuđen u travnju prošle godine

Tarik Aziz, bivši irački zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova za vladavine Sadama Huseina, bit će likvidiran iduće godine, izvijestio je u ponedjeljak savjetnik iračkog premijera Saad Jusuf al-Mutalibi.

'To će se definitivno dogoditi, i to nakon što Amerikanci napuste Irak', otkrio je za CNN savjetnik Nurija al-Malikija

Al-Mutalibi također je rekao da iračke vlasti razmatraju novi zakon prema kojemu bi predsjednik morao ratificirati smrtne kazne u roku od 15 dana nakon osude. Cijelo iračko društvo, uključujući i sunite, šijite i Kurde, podržava taj zakon, dodao je.

Na vijest je oštro reagirao Azizov odvjetnik Badi Arif, rekavši da je iznenađen glupim potezom vlade koji bi mogao ugroziti proces pomirenja u zemlji. Šokirana je bila i njegova obitelj.

'Moj je otac služio svojoj zemlji više od 22 godine. Predao se američkoj vojsci jer se nije bojao. Nije učinio ništa loše', izjavila je Azizova kći Zainab.

Provođenju smrtne kazne usprotivio se i Amnesty International, ali i Vatikan.

'Ovo nije najprikladniji način promicanja pomirenja i ponovnog uspostavljanja pravde i mira u zemlji koja je puno propatila',izjavio je glasnogovornik Federico Lombardi

Aziz je od 1981. do 2003. godine bio zamjenik premijera, a dio tog razdoblja proveo je i kao ministar vanjskih poslova. Uhvatile su ga američke snage u travnju 2003. godine nakon invazije na Irak. Svjedočio je 2006. na suđenju zbog ratnih zločina Huseinu, koji je pogubljen kasnije iste godine. Samog Aziza na smrt je u listopadu 2010. osudio irački visoki sud zbog njegove uloge u uklanjanju vjerskih stranaka tijekom Huseinove vladavine.