Svijet NEGATIVAN NADZOR

S&P prijeti smanjenjem rejtinga zemalja eurozone

Američka bonitetska agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je u ponedjeljak navečer da razmišlja o snižavanju kreditnog rejtinga za 15 članica eurozone, a nakon toga su službeni Berlin i Pariz u zajedničkom priopćenju najavili da će napraviti sve da osiguraju stabilnost eurozone, prenose agencije

S&P je najavio da bi u roku od 90 dana mogao smanjiti kreditni rejting za 15 od 17 članica eurozone, među kojima su i Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Nizozemska i Finska koje imaju najviši rejting AAA, prenosi Reuters.

S&P ističe u priopćenju da je 'pod negativan nadzor' stavio ocjene dugoročne zaduženosti petnaest zemalja eurozone, a odluka o smanjenju rejtinga ovisi o rezultatima ključnog summita EU-a u petak.

'Uspostava takva nadzora motivirana je našim uvjerenjem da su se sustavne napetosti u eurozoni zadnjih tjedana toliko pojačale da čine pritisak na pad stupnja likvidnosti eurozone u cjelini', piše agencija.

Jedine dvije zemlje eurozone koje će najava agencije zaobići jesu Grčka, koja trenutačno ima najnižu ocjenu te Cipar za koji je S&P nešto ranije ocjenu dugoročne zaduženosti stavio pod 'negativan nadzor'.

Pariz i Berlin, 'jednodušno potvrđuju svoju spremnost za donošenje svih mogućih odluka' kako bi 'osigurali stabilnost eurozone', budući da je agencija S&P najavila da razmišlja o snižavanju ocjene šest zemalja eurozone s ocjenom AAA, po zajedničkom priopćenju dviju prijestolnica, prenosi AFP.

U tom priopćenju koje je u ponedjeljak navečer objavilo francusko predsjedništvo, 'Francuska i Njemačka primaju na znanje mogućnost da Standard and Poor's preispita ocjenu nekolikih zemalja članica eurozone'.

Francusko-njemačko priopćenje objavljeno je nekoliko sati nakon susreta u Parizu na kojemu su predsjednik Nicolas Sarkozy i kancelarka Angela Merkel iznijeli prijedlog dviju zemalja o 'novom europskom ugovoru'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još