LEKCIJA IZ SLOVENIJE

Kako je Janša izgubio izbore u dva dana

05.12.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Janez Janša je uspio nemoguće i u dva dana izgubio izbore na kojima su mu ankete davale do 10 posto prednosti pred najvećim konkurentom Zoranom Jankovićem

'Janša je pobijedio sam sebe jer je svojim postupcima u zadnjih nekoliko dana uspio prosuti prednost koju su mu predviđale ankete', kaže novinar unutarnje politike Dela Zoran Potič. Urednik informativnog programa Televizije Slovenija Rajko Gerič kaže da je ključna stvar bila 'nespretno izveden manevar oko vlasničkih papira nad stanovima'.

Janša Janša je prozivao protukandidate, objašnjava Potič, da pokažu svoje imovinske kartice, posebno ciljajući na Zorana Jankovića, za kojega se pretpostavlja da ima mnogo novca.

'Nakon što su svi priložili papire o svojoj imovini ispostavilo se da je jedino Janšina kartica nepotpuna', kaže novinar Dela. On smatra da se tada dogodio preokret, odnosno da su birači počeli razmišljati kako je moguće da i u priči o uzimanju mita u aferi Patria ima istine ako sada mulja. Do tada su se držali objašnjenja da mu podmeću ljevičari. I Potič i Gerič se slažu da je sve to mobiliziralo lijevo orijentirane birače da masovno izađu na izbore, a dio birača koji su namjeravali glasovati za desnicu je ostavilo kući. 'U Ljubljani centar i Bežigradu izlaznost je bila preko 70 posto', govori nam Potič.

I to nije sve. Nakon što je u četvrtak izveo gaf u sučeljavanju uživo s imovinskim karticama u petak nije došao na dva sučeljavanja na nacionalnim televizijskim kućama, TV Sloveniji i A Kanalu, s ostalim predsjednicima stranaka, već je s Pahorom gostovao na jednoj maloj televiziji. Gerič smatra da je Janša prerano počeo slaviti i zaspao je na lovorikama.

'Pokazao je svoju pravu ćud koju je tako dobro skrivao tijekom kampanje. Na kraju je na površinu izašao stari Janša, kojeg ne vole Slovenci', kazao je Potič.

Što se tiče buduće koalicije, i Gerič i Potič smatraju da će koaliciju sačinjavati Jankovićeva Pozitivna Slovenija i Pahorovi Socijalni demokrati s listom Gregora Viranta i pučanima Radovana Žerjava. Koalicija dvije lijeve i dvije desne stranke cijelu se kampanju klela u Sloveniju, a sada bi to trebali i dokazati na djelu. Također, obojica komentatora smatraju da će Desus – slovenska stranka umirovljenika ostati izvan vladajuće koalicije. Gerič ih je opisao kao 'neugodne partnere koje nitko ne želi', a Potič kao 'trablmejkere'.

'Važna je uloga Gregora Viranta i njegove liste', napominje Potič i dodaje da je on prije izjavljivao da želi ministarstva pravosuđa i policije jer jedini mogu garantirati pravnu državu.

Također, kaže, ekonomski programi nisu im kompatibilni. 'Virantovi su više neoliberalni, 'država van iz poduzeća', dok je Janković protiv prodaje u ovoj situaciji', pojasnio je Gerič.