SLOVENSKI MEDIJI

Jankovića čeka težak zadatak

05.12.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Budući mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković, čija je stranka na nedjeljnim prijevremenim izborima osvojila 28 mandata u parlamentu koji broji 90 zastupnika i u kojemu je sedam stranaka, neće imati lak zadatak sastaviti djelotvornu koalicijsku vladu i ispuniti svoja obećanja iz predizborne kampanje, glavne su ocjene političkih komentara u Sloveniji dan nakon izbora.

Po komentaru ljubljanskog 'Dela', pobjeda Zorana Jankovića i njegove nedavno osnovane stranke Pozitivna Slovenija ne jamče brz završetak političke nestabilnosti jer treba što prije sastaviti novu vladu u situaciji krize u Sloveniji i širem okruženju.

'To nije kraj nestabilnosti i sada sve ovisi o Jankovićevim sposobnostima i o spremnosti ostalih stranaka da sastave vladu dovoljno jaku za deblokadu odlučivanja', navodi vodeći slovenski dnevni list, podsjećajući da su dosadašnjeg premijera Boruta Pahora u provođenju strukturnih reformi i financijske konsolidacije onemogućavali oporba i sindikati te ustavno rješenje po kojemu se zakoni mogu opozvati na referendumu.

'Sada je vrijeme za naporne pregovore. Ne budu li oni uspješni, ovi prijevremeni izbori možda neće biti zadnji', upozorava se u komentaru 'Delu'.

Ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' navodi da će Janković 'imati mnogo problema' u sastavljanju vlade nakon što mu predsjednik države Danilo Tuerk, prema svim očekivanjima, da mandat za njeno sastavljanje.

Pristanu li na ulazak u Jankovićevu koaliciju Pahorovi Socijalni demokrati (SD), sa svojih 10 zastupničkih mandata i ako mu se priključi 8 zastupnika Građanske liste Gregora Viranta, takva bi koalicija imala većinu od samo jednog glasa u parlamentu. Zato će Janković, upozorava isti list, biti prisiljen i na razgovore s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) te Slovenskom pučkom strankom (SLS) od kojih svaka ima po šest mandata. No, to bi novu vladu učinilo manje djelotvornom jer više manjih stranaka u koaliciji znači davanje političkih koncesija te više problema. Uz to, ulazak Virantove stranke u Jankovićevu vladu nije sasvim izvjestan zbog njena bitno liberalnijeg odnosa prema državnoj imovini u poduzećima i bankama u odnosu na Jankovićeve izjave protiv 'rasprodaje' državnih dionica, a za bolje korporativno upravljanje pod nadzorom vlade.

Mariborski dnevnik 'Večer' navodi da Jankovićeva iznenađujuća pobjeda na izborima znači da su Slovenci u vrijeme krize željeli vladu koja će prekinuti negativno društveno ozračje i 'zajedničkim radom davati rezultate'. Izborni poraz favoriziranog čelnika desnog centra Janeza Janše, kojemu su ankete dva dana pred izlazak na birališta najavljivale sigurnu pobjedu, mariborski list vidi u samom finišu kampanje. U njoj su dominirale međusobne optužbe Janšinih i Jankovićevih izbornih stožera o sumnjivom podrijetlu imovine i nekretnina glavnog konkurenta, a u takvoj se negativnoj kampanji Janković biračima učinio manje agresivnim, ali i otpornijim na udarce, ocjena je slovenskih medija.

Poslovni list 'Finance' u ponedjeljak u komentaru navodi kako bi teški Janšin izborni poraz trebao biti poruka da je u Sloveniji došlo vrijeme za novog lidera koji bi okupio političku sredinu i desni centar. No, list također ocjenjuje da vjerojatni novi predsjednik vlade Zoran Janković, kad je riječ o gospodarstvu, ali i budućem političkom stanju duhova u zemlji, nije dobro rješenje za Sloveniju. Po ocjeni lista, Jankovićeva pobjeda donosi ponovno idealiziranje tzv. 'nacionalnog interesa' u gospodarstvu te 'protekcionizam' i učvršćivanje kadrovskih položaja u državnim poduzećima. Osim toga, Janković je, unoseći optimističan ton u svoju predizbornu kampanju, rekao da ne bi ni bio zainteresiran za mjesto premijera da nije uvjeren kako Slovenija može napredovati brže od ostalih europskih država i ponovo ostvarivati godišnje stope rasta od 4 posto BDP-a što, u općim najavama nove recesije u eurozoni i najavama OECD-a o samo 0,3 posto rasta u Sloveniji iduće godine, trenutno zvuči gotovo nadrealno.

Uz to, dodaje ovaj poslovni dnevnik, Janković je svojim programom obećao nove nacionalne gospodarske programe (modernizacija željeznice, obnova građevinskih aktivnosti i cestogradnja, nove hidrocentrale na Savi). Jankovićeva vlada zasigurno će biti učinkovitija od prethodne, ali će povećati i zaduženost, te ideološku i interesnu podijeljenost na 'naše i vaše', zaključuje list.