PROBLEMI S LISTIĆIMA

Incidenti u Sloveniji produžili glasanje za sat

Bionic
Reading

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u Sloveniji do 16 sati popodne glasalo je 48,5 posto registriranih birača, objavilo je slovensko državno izborno povjerenstvo, koje je zbog problema s glasačkim listićima u Tržiću produžilo izbornu šutnju za jedan sat, koliko će duže biti otvorena i birališta u tom mjestu

Odaziv birača do 16 sati nešto je bolji nego na redovitim parlamentarnim izborima prije tri godine, kada je tri sata prije zatvaranja birališta glasalo 46 posto birača.

Najveći odaziv birača do 16 sati bio je u ljubljanskoj općini Centar, najmanji u općini Maribor.

Državno izborno povjerenstvo odlučilo je produžiti izbornu šutnju u cijeloj državi za jedan sat zbog zapleta u općini Tržič, gdje će zbog nestanka 100 glasačkih listića birališta biti otvorena do 20 sati, javlja Al Jazeera Balkans

U toj je općini u jutarnjim satima ustanovljeno da je iz sjedišta izbornog povjerenstva preko vikenda 'nestalo' 100 glasačkih listića, za koje se još ne zna jesu li zagubljeni ili možda ukradeni, a policija istražuje okolnosti tog incidenta.

Izborno povjerenstvo će tek u 20, umjesto u 19 sati, objaviti rezultate glasanja birača koji su u proteklog tjedna zbog izbivanja iz mjesta boravišta svoje glasove dali prijevremeno, u sjedištima općinskih izbornih povjerenstava. Isto će se tako tek u 20 sati objaviti i rezultati tzv. izlaznih anketa s birališta po cijeloj državi koje i prije objave službenih rezultata daju s velikom mjerom sigurnosti naslutiti tko je izborni pobjednik.