IZBORI U DEŽELI

Slovenija skreće udesno, Janši mandat?

04.12.2011 u 08:43

Bionic
Reading

Otvorena su birališta na slovenskim prijevremenim parlamentarnim izborima, uoči kojih sve predizborne najave govore da će zemlja skrenuti udesno, te da će doći do velikog osipanja birača ljevice.

Po zadnjim anketama objavljenima u petak navečer, Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše mogla bi osvojiti 31 od 90 mjesta u slovenskom parlamentu, odnosno tri više nego na izborima 2008. godine. Ako se to ostvari, Janša bi kao predsjednik najjače parlamentarne stranke dobio mandat za sastav nove koalicije.

Socijaldemokratima (SD) aktualnog premijera Boruta Pahora ankete najavljuju samo desetak zastupničkih mandata, što je veliki pad u odnosu na rezultat iz 2008. kada su sa 29 zastupnika uspjeli dobiti parlamentarnu većinu u koaliciji sa strankom Zares, Liberalnim demokratima (LDS) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS).

Od dosadašnjih partnera socijaldemokrata izborni prag će prijeći jedino DESUS. Dvije liberalne stranke (LDS i Zares) mogle bi prema anketama doživjeti pravi "potop" na biralištima i zajedno osvojiti manje glasova od Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča kojoj daju dva posto glasova.

Ljubljanski je gradonačelnik Zoran Janković sa svojom strankom Pozitivnom Slovenijom privukao dio tradicionalnih glasača ljevice. Predviđaju mu osvajanje dvadesetak posto glasova, nedovoljno za dobivanje mandatarske uloge kojoj se nadao, ali dovoljno da se profilira kao jak politički igrač u razdoblju koje slijedi nakon izbora.

Janšini izgledi za sastavljanje nove vlade najviše će ovisiti o tome kakav će rezultat u nedjelju polučiti Slovenska pučka stranka (SLS), te stranka Nova Slovenija (NSI), njegovi potencijalni koalicijski partneri. Naime, ukoliko te dvije stranke nisu zadnjih dana kampanje napravile pomak, potencijalna tročlana koalicija desnog centra neće imati stabilnu većinu od pedesetak zastupnika, pa bi morala uključiti i četvrtog partnera, što bi koaliciju činilo manje funkcionalnom i operativnom.

Oko 3400 birališta širom Slovenije bit će otvoreno do 19 sati. Pravo glasa ima 1,65 milijuna ljudi, a očekuje se odaziv od 65 posto. Neslužbeni djelomični rezultati bit će poznati već u nedjelju navečer.

Službene rezultate izbora državno izborno povjerenstvo objavit će 16. prosinca, a koji dan prije početka božićno-novogodišnjih praznika trebala bi se održati i konstitutivna sjednica novog parlamenta.