NOVI PROTIVNIK OETTINGER

Merkel sve usamljenija među europskom elitom

03.12.2011 u 16:31

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel postaje sve usamljenija među europskom političkom elitom u svojem odbijanju uvođenja euro- obveznica. Najnoviji kritičar njemačke kancelarke jest njen stranački kolega i povjerenik Europske komisije Guenther Oettinger

Nema sumnje da su manje i ugrožene države eurozone za uvođenje zajedničkih obveznica, koje bi im omogućile bitno povoljnije zaduživanje. Jednako tako se zasad iz Berlina stalno ponavlja da euro-obveznice neće prihvatiti, iako je njihovo uvođenje kao način rješenja krize eura osobno predložio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

U međuvremenu je takvu ideju, doduše tek teoretski, podržao i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji bi trebao biti najbliži suradnik Angele Merkel kada je riječ o EU. No Merkeličinu tvrdokornom odbijanju ideje euro-obveznica se sada suprotstavio i njezin utjecajni stranački kolega Guenther Oettinger, trenutačno povjerenik Europske komisije za energiju, a prethodno pokrajinski premijer Baden-Wuerttemberga.

U intervjuu za tjednik Die Welt Oettinger je oštro kritizirao držanje njemačke kancelarke u vezi krize eura.

'Euro-obveznice se ne može samo tako otpisati jer će možda biti prijeko potrebne. Zajedničke obveznice bi mogle predstavljati jedan od kamena temeljaca oporavka, uz konsolidiranje državnih financija i promjene Lisabonskog ugovora', izjavio je Oettinger, dodavši da se nada da će se njegova stranačka šefica predomisliti. 'Nitko na početku pregovora ne stavlja sve karte na stol', kaže Oettinger.

Guenther Oettinger

Merkel je u petak održala govor u Bundestagu u kojem je ponovila svoje protivljenje euro-obveznicama, u čemu je podržava i ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Europski povjerenik Oettinger je za Die Welt još izjavio kako smatra da ubuduće države koje ne poštuju budžetske odrednice eurozone treba moći strožije kazniti, pa ako treba i preko Europskog suda. Oettinger također upozorava da se Europsku središnju banku (ECB) ne bi smjelo gurnuti u pravcu Središnje banke SAD-a (FED), odnosno da ECB 'nikako ne bi smjela početi kupovati obveznice ugroženih država', kao što je već učinjeno jedinim dijelom u slučaju Italije.