Svijet BEZ REFERENDUMA

Članice EU-a zadržat će financijski suverenitet

Članice EU-a zadržat će kontrolu nad svojim proračunima, ali bi mogle biti kažnjene zbog nediscipline prema planu o kojem će čelnici EU-a raspravljati idućega tjedna na sastanku posvećenom dužničkoj krizi eurozone, izjavio je u subotu austrijski kancelar Werner Faymann

'U svim zemljama Europe trebamo zakonske mjere za zaustavljanje zaduživanja, kao one koje su uvedene Austriji. Također se razmišlja o izmjenama europskog ugovora', rekao je Faymann u intervjuu za list Oesterreich, na upit kakve će se odluke donijeti na europskom summitu.

'U svakom slučaju zemlje će zadržati financijski suverenitet, pa referendum neće biti potreban. Rasprava o tome trebaju li članice ostati bez proračunskog suvereniteta i tako stvoriti sjedinjene europske države, dugoročna i njome se na summitu nećemo baviti', dodao je.

Faymann je jasno dao do znanja da bi bilo kakva izmjena Lisabonskog ugovora s ciljem stvaranja fiskalne unije zahtijevala raspisivanje referenduma u Austriji.

Sastanak na vrhu u petak brojni analitičari tumače kao 'biti ili ne biti' eurozone, nakon što dosadašnje polovične mjere usuglašene među europskim čelnicima u protekle dvije godine nisu zaustavile krizu na financijskim tržištima.

Austrijski kancelar je upozorio da postoji 'vrlo realna opasnost' raspada eurozone ako Unija ne prihvati nove mjere i ako ih se ne bude pridržavala.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još