PAKLENI SPORAZUM

'Dogovorom s Prištinom Srbija je priznala Kosovo'

03.12.2011 u 20:16

Bionic
Reading

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom uz posredništvo Europske unije (EU) Borislav Stefanović izjavio je u subotu kako je s kosovskim izaslanstvom postignut dogovor o integriranom upravljanju graničnim prijelazima između Kosova i Srbije, opovrgavši da je srpska strana ranijim priopćenjem da nije postignut dogovor izazvala zbrku, prenose beogradski mediji

Stefanović je na tiskovnoj konferenciji u misiji Srbije pri EU-u u Bruxellesu objasnio kako u petak navečer nije bilo dogovora, ali da je u međuvremenu srbijanski tim dobio dodatne pojedinosti i jamstva vezana uz prijelaze i naglasio kako sada može objaviti da je dogovor postignut. Sporazum će, po Stefanovićevim riječima, stupiti na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primjena bude moguća.

Integrirana kontrola prijelaza, koje Srbi nazivaju samo administrativnim, podrazumijeva postojanje samo jedne kontrolne točke na svakom od graničnih prijelaza, a na njima neće biti nikakvih državnih obilježja, rekao je.

Objasnio je kako sporazum predviđa da na prijelazima budu predstavnik misije EU-a na Kosovu (EULEX), predstavnici srbijanske policije i ministarstva financija, predstavnik kosovske policije, kao i predstavnik kosovske carine u svojstvu 'carinskog svjedoka' i u ulozi promatrača.

Granični prijelazi Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, zbog kojih su još u rujnu mjesni Srbi sa sjevera Kosova na lokalnim prometnicama postavili barikade jer ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze, sporazumom su izdvojeni i imat će poseban status u odnosu na ostale prijelaze jer će na njima predstavnik EULEX-a imati izvršne ovlasti.

Ocijenivši sporazum zadovoljavajućim, Stefanović je rekao da sporazum 'ne prejudicira status Kosova i ne pretvara administrativnu u državnu granicu', kao i da je postizanjem sporazuma ojačana vanjskopolitička pozicija Srbije uoči odlučivanja o tome hoće li joj biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u 9. prosinca.

Posebnim uspjehom sporazuma ocijenio je to što će se, kako je rekao, srbijanska policija i financijski službenici vratiti na Kosovo te ondje obavljati svoj posao 'što je u skladu sa Rezolucijom 1244'.

Razgovori sa kosovskim timom o ostalim pitanjima o kojima još nije postignut dogovor, poput predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, bit će, kako se očekuje, nastavljeni videovezom sljedeći tjedan.

I Kosovo kreće u EU

Kosovska vlada poručila je da je sporazumom Beograd 'de facto' priznao međudržavne granice s Kosovom. 'Sporazum se odnosi na suradnju između dvije države, u skladu sa europskim međudržavnim upravljanjem granicom između dvije zemlje, a njegovim prihvaćanjem Srbija je praktično priznala međudržavne granice s Kosovom', kaže se u priopćenju kosovske vlade.

Vlada također navodi da postoji napredak u provedbi već postignutih sporazuma u prehodnim rundama dijaloga između Prištine i Beograda o matičnim knjigama i slobodi kretanja, ali ne i o pitanjima regionalne suradnje, telekomunikacija i energetike zato što je, kako se navodi, srpska strana predlagala rješenja koja nisu u skladu s realnošću na Kosovu i s europskim načelima.

Voditeljica kosovskog izaslanstva za razgovore sa Srbijom, Edita Tahiria, izrazila je očekivanje u skoru liberalizaciju viza i uređenje ugovornih odnosa EU s Kosovom.

Nezadovoljni Srbi na Kosovu

'Prema onome što smo čuli iz medija, ono što je dogovoreno neprihvatljivo je za Srbe na Kosovu. Građani su razočarani i ogorčeni na gospodina Stefanovića i misle da Skupština Republike Srbije treba hitno zasjedati kako bi zastupnici razmotrili dogovor. Neka Skupština prvo da svoj stav o ovim dogovorima i neka se tek nakon toga naše općine izjasne o dogovorima i donesu dogovor da li će barikade biti uklonjene', rekao je za B92 Krstimir Pantić, predsjednik općine Kosovska Mitrovica.

Bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić kaže kako je 'dogovorom s Prištinom o integriranom upravljanju prijelazima Srbija priznala Kosovo'.

Predsjednik Srbije Boris Tadić kaže kako je 'rješenje do kojeg se došlo u dijalogu Beograda i Prištine usklađeno sa srpskim nacionalnim interesom'. Istaknuo je kako rješenje 'ne podrazumijeva elemente takozvane državnosti Kosova i od Srba na sjeveru Kosova zahtijeva da ga podrže', piše B92.

'Rješenje nije idealno, ali ja čvrsto stojim iza njega. Vjerujem da kosovski Srbi trebaju prihvatiti ovo rješenje. Ja tražim, zahtijevam od njih da prihvate postignuto rješenje', rekao je Tadić. On je nakon postignutog sporazuma rekao kako je "umjereni optimist" da će Srbija 9. prosinca ipak dobiti status kandidata za ulazak u EU.