KONFERENCIJA U BONNU

Međunarodna zajednica: Ne ostavljamo Afganistan!

03.12.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Konferencija o Afganistanu na kojoj međunarodna zajednica treba potvrditi da će ostati angažirana i nakon povlačenja stranih mirovnih snaga 2014., sazvana je za ponedjeljak, deset godina nakon prvog takvog skupa održanog također u Bonnu i zasjenjena je bojkotom susjednog Pakistana

Službeni Islamabad odlučio je ne sudjelovati zbog prošlotjednog NATO-ovog bombardiranja područja uz granicu s Afganistanom pri čemu su greškom ubijena 24 pakistanska vojnika. Taj je bojkot simboličan i ne bi trebao utjecati na rezultate, drže analitičari. No njemački dnevnik Financial Times Deutschland ocjenjuje da će 'konferencija biti suvišna u više aspekata ustraje li Pakistan u bojkotu'.

'Nećemo ostaviti Afganistan', sadržaj je usuglašene završne deklaracije koja bi trebala potvrditi da će međunarodna zajednica ostati angažirana i nakon što se mirovne snage povuku krajem 2014.

Taj rok NATO je predvidio za povlačenje svih svojih vojnika pošto bi do tada trebao završiti postupni prijenos odgovornosti na afganistansku vojsku i policiju koje se intenzivno uvježbavaju.

Izaslanici iz više od stotinu zemalja i organizacija okupit će se točno deset godina nakon prve konferencije u Bonnu održane nakon što je koalicija na čelu s Amerikancima svrgnula talibanski režim. Tog 5. prosinca 2001. sklopljen je pod okriljem UN-a sporazum afganistanskih strana o osnutku prijelazne vlade i međunarodnih sigurnosnih snaga.

Već 22. prosinca na dužnost je stupio ISAF (međunarodne NATO-ove snage) i multietnička vlada koju je vodio predsjednik Hamid Karzai.

Deset proteklih godina obilježeno je brojnim žrtvama samoubilačkih napada talibana, gubicima ISAF-a i smrću civila od kojih su neki ubijeni i pogreškom NATO-a koji je zbog toga gubio simpatije naroda.

U tom su razdoblju održani parlamentarni i predsjednički izbori, obilježeni prevarama, ali ipak su označili napredak prema izgradnji demokracije.

Druga faza povlačenja počela je 1. prosinca sjeverno od Kabula. Međunarodna koalicija, koja sada ima 130.000 ljudi, izgubila ih je više od 2.819 od 2001., od čega 711 u 2010., najsmrtonosnijoj godini u sukobu.

Civili su najveće žrtve desetgodišnjeg rata. Ubijeno ih je 2.800 samo u 2010., prema UN-ovim podacima.

Sjedinjene Države i Njemačka pozvali su Pakistan da odustane od bojkota jer ga drže nezaobilaznim za mirovni proces. Pakistan je važan partner u regiji u ratu protiv terorizma, no optužen je za pomoć talibanima koji su nakon što im je režim svrgnut opet ojačali.

Zapad je očekivao da će se talibani odazvati pozivu na skup no svi su 'kontakti' prekinuti od rujna kada je, moguće u talibanskom napadu, ubijen glavni pregovarač, potpredsjednik Afganistana Burhanudin Rabani.

Pošto su se nakon 2001. Afganistanci počeli vraćati u domovinu, sada je ponovo krenuo obrnut proces i Afganistanci, u strahu od neizvjesne budućnosti, ponovo bježe iz zemlje kako se bliži 2014.

Konferencija u Bonnu neće biti donatorska, ali se očekuju obećanja o pomoći. O vojnim aspektima nakon 2014., neće se razgovarati u Bonnu već na summitu NATO-a u svibnju 2012. u Chicagu.