Svijet SUSRETA SA SARKOZYJEM

Cameron za promjene u EU koje će biti u britanskom interesu

Velika Britanija nije uvjerena da je Europsku povelju nužno mijenjati radi borbe protiv krize eura, rekao je u petak premijer David Cameron poslije razgovora o čvršćem upravljanju EU-om s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem

Cameron je nakon sastanka sa Sarkozyjem u Parizu rekao kako kriza loše utječe na britansko gospodarstvo pa je izrazio želju da idući tjedan uspije EU-ov summit na kojem će biti predstavljen francusko-njemački plan. Britanija želi pomoći u rješavanju krize, rekao je novinarima, ali ponovio je da će, budu li nužne promjene u povelji, one morati biti u britanskome interesu.

Pod pritiskom euroskeptika iz svoje konzervativne stranke, Cameron je dao znak da bi mogao iskoristiti eventualno ponovno pregovaranje u povelji kao priliku da vrati neke ovlasti iz Bruxellesa u London. No rekao je i da je prioritet rješavanje ove krize jer bi ono više od bilo kojeg drugog poteza koristilo posrnulome britanskom gospodarstvu.

Po Cameronovim riječima, institucije eurozone moraju 'stati iza svoje valute' kako bi uvjerile burze da imaju potrebnu snagu i da postoji prava konkurencija te da blok dobro funkcionira. 'Ništa od toga ne traži promjenu povelje, ali bude li se mijenjala, ja ću se potruditi da još više zaštitimo i izborimo se za britanske interese', rekao je uoči ukrcaja u vlak prema Londonu.

Sarkozy je u četvrtak predstavio svoju viziju mijenjanja temeljne europske povelje kako bi se ostvario snažniji središnji nadzor nad državnim proračunima. Francuski je predsjednik htio ublažiti Cameronov strah od gubitka britanskoga utjecaja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još