HRVATSKO-SLOVENSKA ARBITRAŽA

Ahtisaari umjesto sebe predlaže pravnika

07.04.2009 u 07:58

Bionic
Reading

Granični spor Hrvatske i Slovenije koji blokira hrvatske pristupne pregovore mogao bi, kako se čini, ići prema arbitraži, rekao je u ponedjeljak bivši finski predsjednik Maarti Ahtisaari.

"Čini se da slučaj možda više ide prema arbitraži", rekao je Ahtisaari u razgovoru za Reuters. "A ako je tako, ja bih sebe isključio jer će u tom slučaju trebati pravnik".

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn predložio je u siječnju Hrvatskoj i Sloveniji da se u rješavanje njihova spora uključi skupina stručnjaka na čelu s Ahtisaarijem, koja bi pomogla u rješavanju graničnog pitanja i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Upitan smatra li da bi Hrvatska mogla odustati od rješavanja spora pred Međunarodnim sudom u Haagu, Ahtisaari je rekao: "Ne znam, ali sam siguran da će shvatiti da bi, ako to učine (idu na sud), pristupni pregovori mogli biti odgođeni na još dulje vrijeme... jer će to trajati mnogo dulje".

Ahtisaari je sugerirao da bi arbitraža iskusnog pravnika mogla biti najbolje rješenje.

"Ako su Hrvati zainteresirani da to iznesu pred Haag, možda bi u krajnjem slučaju željeli vidjeti neku sličnost pravnom procesu", rekao je Ahtisaari, dodajući kako je rekao Rehnu da promisli bi li on trebao biti uključen.

"Sada je sve krenulo u tom smjeru da bi možda za njega (Rehna) bilo pametnije da potraži iskusnijeg pravnika", rekao je bivši finski predsjednik.