AMERIČKI TISAK

Islamabad odobrio napad NATO-a

02.12.2011 u 13:29

Bionic
Reading

Američki list Wall Street Journal u petak je objavio da je Pakistan, ne znajući da su mu vojnici u tom području, odobrio zračni napad NATO-a u kojem su ubijena 24 pakistanska vojnika, a Islamabad je odgovorio da je prekid komunikacije spriječio njegove zrakoplove da se uključe u borbu

NATO-ovi helikopteri i borbeni zrakoplovi napali su u subotu 26. studenoga dvije pogranične postaje na sjeverozapadu Pakistana blizu afganistanske granice i ubili pakistanske vojnike u najgorem izgredu otkako se Islamabad 2001. svrstao uz Washington u ratu protiv terorizma.

Napad je razbjesnio pakistanske dužnosnike i pogoršao već napete odnose dviju zemalja te je Islamabad otkazao sudjelovanje na konferenciji o Afganistanu.

'Odgovor na NATO-ov napad bio bi djelotvorniji da su sudjelovale pakistanske zračne snage (PAF). Međutim, to nije greška PAF-a', piše pakistanska vojska u priopćenju objavljenom na internetu.

'Pravodobni odgovor nije uslijedio zbog prekida u komunikaciji s tim položajima' te zbog 'zbrke na raznim razinama', navodi vojska u priopćenju.

I SAD i NATO obećali su istražiti izgred te su izrazili žaljenje zbog pogibije pakistanskih vojnika. Bijela kuća rekla je međutim da je prerano za ispriku jer istraga nije zaključena.

Zapadni dužnosnici pozvali su Islamabad neka razmotri svoju odluku o bojkotu konferencije o Afganistanu. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova naznačilo je da odluku ne kani mijenjati.

U prvom objašnjenju izgreda američki dužnosnici objasnili su da su NATO-ove snage predvođene američkim vojnicima počele napade na talibane, a na njih je bila otvorena vatra iz uporišta blizu granice s Pakistanom. Zatražili su potporu NATO-ovih zrakoplova koji su djelovali i ne znajući umjesto talibana tukli pakistanske vojnike koji su se ondje našli. Amerikanci, prema pisanju Wall Street Journala, tvrde da im je pakistanski centar za kontrolu granice potvrdio da ondje nema pakistanskih vojnika.