MERKEL U BUNDESTAGU

'Stvaramo fiskalnu uniju, moguća dugogodišnja kriza'

02.12.2011 u 10:12

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u petak izjavila kako Europa radi na stvaranju 'fiskalne unije' u nastojanju da se riješi dužnička kriza eurozone. U svom obraćanju u Bundestagu je kazala kako je potreban novi ugovor EU kako bi se stvorila takva unija i nametnula financijska disciplina, te je najavila kako spašavanje eura podrazumijeva dugogodišnju borbu, te da je moguće da uslijedi i dugogodišnja kriza, javlja BBC

U svom govoru u Bundestagu njemačkla kancelarka Angela Merkel je obećala 'konkretne korake prema stvaranju fiskalne unije'.

'Potrebno je disciplinirati proračun i stvoriti djelotvoran mehanizam za upravljanje krizom. Dakle, moramo promijeniti ugovore ili stvoriti nove. Nećemo samo govoriti o fiskalnoj uniji, stvorit ćemo ju', rekla je Merkel.

'Europa se suočava s najvećim testom ikad. Euro je dokazao svoju vrijednost. Stabilan je. Ali, to je puno više od valute. Euro predstavlja volju Europe da ujedini iznutra i da se suoči s globalnim izazovima', dodala je Merkel.

Što fiskalna unija točno znači? Postoje različite interpretacije. Merkel želi da Europska komisija ima veto nad porezom zemalja članica i proračunskih planova, a Francuzi žele da nacionalni parlamenati budu uključeni, kao što je i ministar Valérie Pécresse precizirao jučer. Ona je izjavila nakon sastanka vlade da Francuska želi 'veću proračunsku disciplinu, ali da ju nadgleda država, uz pravo sudjelovanje nacionalnih parlamenata'.

Postoji još mnoštvo prepreka koje treba svladati. Uključujući i onu koju je Merkel istaknula u svom govoru: 'da njemački ustav ne dopušta kontrolu proračuna europskoj instituciji'.

U viziji njemačke kancelarke Europska komisija i Europski sudovi moraju imati veći ulogu 'bez da njemački parlament izgubi nadležnost kontrole proračuna'.

Veliko je pitanje, međutim, koliko je fiskalna unija vjerodostojna ako parlamenti mogu staviti veto na zahtjeve središnje vlasti? Jedna mogućnost je da se zemlje članice obvezuju pridržavati teških fiskalnih ciljeva, na način kako to odluče nacionalni parlamenti. Ali, ostaje pitanje što će se dogoditi s tzv. prijestupnicima?, piše The Telegraph.

Merkel je također spomenula i euroobveznice, naglašavajući da 'tko god nije shvatio da se euroobveznice ne mogu koristiti kao hitne mjere u ovoj krizi, nije razumio bit ove krize'.

Merkel je također dodala kako je važno poštivati nezavisnost Europske središnje banke. 'Uloga ECB-a se razlikuje od one Fed-a ili Bank of England. Njena je uloga stabiliziranje valute'.

Naglasila je i da ne postoji 'brzo rješenje' za krizu, te da će vjerojatno biti potrebne godine za oporavak, javlja The Guardian.

Merkel je rekla da su europski lideri također pokazali spremnost da se 'promijeni osnova europske suradnje'.

Za danas je također zakazan susret britanskog premijera Davida Camerona s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o krizi eurozone uoči summita Europske unije 9. prosinca