Svijet IRAN PRIJETI

Oslobođeni napadači na britansku rezidenciju

Iranske vlasti su u srijedu oslobodile jedanaestoricu napadača na bivšu rezidenciju Velike Britanije koji su bili uhićeni dan ranije, javila je u četvrtak agencija Fars, dok je predsjednik parlamenta ponovo žestoko osudio 'nepodnošljivo' ponašanje Londona prema Iranu.

"Jedanaestorica studenata teheranskog sveučilišta koje su redarstvene snage uhitile tijekom napada na bivšu britansku rezidenciju u Golhaku, na sjeveru prijestolnice, puštena su na slobodu", ističe Fars ne navodeći izvore.

Informaciju nisu službeno potvrdili drugi mediji.

Četvrt Golhak koja uživa diplomatski status, u utorak su napali i opustošili prosvjednici koje vlasti nazivaju "studentima basidžima" (islamistička milicija), u isto vrijeme kada je napadnuto i britansko veleposlanstvo u središtu Teherana.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast i zamjenik ravnatelja državne policije, general Ahmad Reza Radan, najavili su u srijedu "kazneni progon" prosvjednika koji su napali dva britanska diplomatska ureda.

Prosvjednici su "planirali zauzeti nekadašnju rezidenciju jer je smatraju dijelom iranskog teritorija, ali ne i veleposlanstvo" čije je zauzeće bilo "spontano", ističe se u četvrtak u priopćenju skupine koja je preuzela odgovornost za napade u utorak.

Predsjednik parlamenta Ali Laridžani rekao je pak da je ponašanje britanske vlade prema Iranu "nepodnošljivo" i "pretjerano", dan nakon odluke Londona da
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još