SVE VIŠE POGINULIH

Siromaštvo u BiH tjera ljude u minska polja

01.12.2011 u 13:50

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini nakon rata je od mina poginulo gotovo šest stotina osoba, a samo u ovome tjednu taj je broj uvećana za tri nakon što je policija potvrdila kako je u minskom polju kod Modriče u sjevernom dijelu te zemlje nastradao 59-godišnji muškarac, prenijeli su u četvrtak mediji u BiH

Policija i služba hitne pomoći uspjeli su tijekom dana izvući iz minskog polja tijelo muškarca koji je smrtno stradao u srijedu poslijepodne.

Zbog opasnog terena, medicinski timovi nisu uspjeli prići tijelu i morali su čekati pirotehničare kako bi očistili pristup kroz neoznačeno minsko polje.

Policija nagađa kako je muškarac sjekao šumu i pri tom aktivirao protupješačku minu postavljenu tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

U utorak su od mina u BiH u odvojenim incidentima poginule još tri osobe i to u okolici Doboja na području koje je tijekom rata predstavljalo crtu razdvajanja između položaja Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Raščišćavajući područje oko željezničke pruge skupina radnika naišla je na minsko polje. Jedan pružni radnik poginuo je na mjestu, a drugi je dan kasnije usljed teških ozljeda preminuo u dobojskoj bolnici.

Jedna 57-godišnja žena poginula je pak kada je zajedno sa suprugom zalutala u minsko polje u okolici Doboja na obroncima planine Becanj.

Njezin suprug, koji je lakše ozlijeđen, pojasnio je kako su oboje bili svjesni rizika kojemu se izlažu, no tvrdi kako nisu imali izbora jer su preživljavali isključivo prikupljajući i prodajući čahure od metaka i topovskog streljiva koje su rasute širom toga područja.

'Prekopali smo ovih godina Becanj zbog tih čahura, zbog bijedne zarade i pukog preživljavanja', kazao je Dnevnom avazu ranjenik, pojašnjavajući kako kao ratni vojni invalid živi od primanja koja ne dosežu ni 30 eura.

Siromaštvo i borba za goli opstanak učestalo prisiljavaju ljude s toga područja da riskiraju život, pa su tako u kolovozu na planini Becanj od mina poginula dva mladića koja su ondje sjekla šumu.

Prema procjenama Centra za uklanjanje mina u BiH (MAC), više od 900 tisuća stanovnika te zemlje i danas je ugroženo jer živi u neposrednoj blizini nekog od minskih polja koje tek treba očistiti.

Procjenjuje se kako se rizična područja u BiH prostiru na gotovo tisuću i pol četvornih kilometara.