PAPADEMOSOV ZAVJET

Veliki štrajk 'dobrodošlice' vladi u Ateni

01.12.2011 u 11:11

Bionic
Reading

U velikom štrajku protiv mjera štednje u Grčkoj u četvrtak sudjeluju djelatnici privatnih i državnih tvrtki; blokiran je pomorski i željeznički promet, a očekuje se da će tisuće učenika naići na zatvorena vrata u školama te da će se ograničiti liječničke intervencije u bolnicama

Današnji 24-satni štrajk, popraćen prosvjednim skupovima sindikata u Ateni i Solunu, prvi je takav izazov novoj koalicijskoj vladi nacionalnog jedinstva premijera Lucasa Papademosa

Autobusi i trolejbusi ujutro su prekinuli rad na tri sata, a predviđen je raniji završetak smjena u večernjim satima.

Sindikat javnih službi ADEDY buni se protiv rezanja plaća i predviđenog otpuštanja oko 20.000 djelatnika do kraja prosinca, te još 150.000 radnika do kraja 2013. godine.

Kasno sinoć Papademosov ured objavio je pismo premijera Europskoj uniji, Europskoj središnjoj banci (ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), s obećanjem da će provesti stroge mjere štednje kako bi osigurao novu tranšu međunarodne pomoći Grčkoj.

'Vlada je odlučna nastaviti proces financijske konsolidacije i strukturne reforme kako bi zaštitila javne financije i unaprijedila međunarodnu konkurentnost države', napisao je Papademos.

U utorak, nakon primitka Papademosova pisma, ministri financija eurozone odobrili su isplatu šeste tranše pomoći Grčkoj u iznosu od osam milijardi eura, bez koje bi do sredine prosinca ta zemlja otišla u stečaj.

Ukupni iznos pomoći Grčkoj je 110 milijardi eura, od čega 80 milijardi eura dolazi od država članica eurozone, a preostalih 30 od Međunarodnog monetarnog fonda.

Europska unija nije htjela odobriti isplatu te pomoći sve dok iz Atene ne stigne pismeno jamstvo da će parlamentarne stranke podržavati paket reformskih mjera kojima je cilj dovesti u red državne financije.

Dodatna pomoć ovisit će o provođenju mjera štednje, koje uključuju smanjenje plaća i broja radnih mjesta.