JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Posebna polica osiguranja za HIV

01.12.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Južnoafrička Republika, najviše pogođena epidemijom HIV/AIDS-a, jedina u svijetu nudi posebne police životnog osiguranja za nositelje virusa HIV, no u desetgodišnjoj praksi provedba ne ide posve glatko, piše agencija AFP uz Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Zahvaljujući medicinskom napretku i 'uz uvjet da se nositelji virusa strogo pridržavaju uputa o uzimanju propisanih antiretrovirusnih lijekova, HIV je na putu da postane kronična bolest koju medicina liječi kao dijabetes ili tolike druge', drži Južnoafrikanac Pieter Coetzer

Predstavnik JAR-a na Svjetskome kongresu životnog osiguranja Coetzer očekuje da će se na tržištu pojaviti 'nova generacija polica životnog osiguranja po pristupačnim cijenama za seropozitivne osobe koje uzimaju antiretrovirusne lijekove'.

Tri glavne osiguravajuće kuće u Južnoj Africi taj su problem već prepoznale. No njihove se ponude na papiru čine privlačno, ali tako nije u praksi, piše AFP. Osiguravatelji nude policu osiguranja od 150 randa mjesečno (oko 15 eura), a kada klijent prizna seropozitivnost, mjesečni obrok penje se na 250 eura mjesečno, tvrdi 37-godišnja Yvette Raphael, seropozitivna majka dvoje djece. Ljudi su očajni i u strahu za budućnost svoje djece plaćaju, ako mogu, a to čini i Raphael koja dobro zarađuje.

Osiguravateljska kuća AllLife uvjerava, pak, da ima klijenata koji plaćaju samo 15 eura i da procjena ovisi i o drugim čimbenicima, primjerice pušenju, te ostalim bolestima. Ipak priznaje da seropozitivni plaćaju policu životnog osiguranja dva do pet puta skuplje nego osoba koja nije zaražena.

Sa 17 posto odrasle populacije zaražene virusom HIV koji izaziva AIDS, JAR jedini u svijetu predlaže posebne police osiguranja za seropozitivne. No u toj se zemlji seropozitivnost ne može prikriti i osiguravatelj može zatražiti test poslije smrti pokojnika i odbiti isplatiti njegovim nasljednicima premiju osiguranja.