HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Žbogar: uskoro sastav arbitražnog suda

30.11.2011 u 20:17

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izrazio je u srijedu u Bruxellesu očekivanje da će popis potencijalnih arbitara za arbitražni sud u graničnome sporu između Hrvatske i Slovenija Europska komisija predočiti dvjema zemljama već krajem idućeg tjedna

'Popis arbitara očekujem 9. prosinca, kad Hrvatska potpisuje pristupni ugovor' izjavio je Žbogar novinarima tijekom konferencije o Balkanu koja se održavala u Bruxellesu, a na kojoj je bio i povjerenik za proširenje Štefan Fuele

'Odgovornost je u sadašnjem trenutku na Europskoj komisiji', dodao je, najavivši će o toj temi možda razgovarati s Fueleom.

Svi postupci vezani uz provedbu arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog prijepora između dviju država počinju s potpisom hrvatskog pristupnog sporazuma, uključujući i popis potencijalnih arbitara koje će Hrvatskoj i Sloveniji predložiti Europska komisija.

U peteročlani arbitražni sud dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca. Ostale trebaju zajedno izabrati s popisa što će im ga predložiti Europska komisija.

Ukoliko se o tome dvije strane ne usuglase, sastav arbitražnog suda popunit će s predloženog popisa Europske komisije Međunarodni sud pravde (ICJ), ustanove UN-a sa sjedištem u Den Haagu.

Taj sud posjetio je u utorak na završetku svog dvodnevnog posjeta Nizozemskoj slovenski predsjednik Danilo Tuerk, ali nije poznato je li s predsjednikom suda Hisašijem Ovadom, kojemu početkom iduće godine završava mandat, govorio i o toj mogućnosti.

Slovenski mediji javili su da je Tuerk s Ovadom govorio o razvoju međunarodnog prava i ulozi koje taj proces ima za razvoj međunarodnih odnosa, te o iskustvima Slovenije u rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom koja su rezultirala postizanjem sporazuma da se spor riješi međunarodnom arbitražom.