OBALA BJELOKOSTI

ICC sumnjiči Gbagba za zločine protiv čovječnosti

30.11.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Bivši predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo, koji je u noći s utorka na srijedu prebačen u pritvor Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu, suočava se s optužbom za zločine protiv čovječnosti po četiri točke, objavio je u srijedu sud

Laurentu Gbagbu pripisuje se individualna kaznena odgovornost kao neizravnog supočinitelja zločina protiv čovječnosti zbog ubojstava, silovanja i drugog seksualnog nasilja, progona i ostalih djelatnosti protiv čovječnosti', objavio je ICC u priopćenju.

ICC je potvrdio da je Gbagbo stigao u sudski pritvor koji se nalazi u zatvoru u Scheveningenu u predgrađu Den Haaga.

Prvo saslušanje, namijenjeno provjeri identiteta osumnjičenog, upućivanju u prava i navođenju zločina za koje ga se optužuje, 'održat će se uskoro', istaknuo je ICC.

ICC je prošli mjesec otvorio istragu o zločinima u Obali Bjelokosti počinjenima u četveromjesečnom građanskom ratu potaknutom Gbagbovim odbijanjem da preda vlast Alassani Ouattari nakon poraza na predsjedničkim izborima prošle godine. U tom je ratu ubijeno više od tri tisuće ljudi.

Gbagba su uhitile snage odane Ouattari, uz podršku francuske vojske, u travnju. On je u utorak helikopterom prevezen sa sjevera Obale Bjelokosti gdje je bio u kućnom pritvoru do zračne luke i otamo u Rotterdam kamo je stigao u srijedu ujutro. U konvoju je zatim prevezen u pritvor u Den Haagu.

ICC je prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine. Otkako je osnovan 1998. godine Rimskim statutom još nije uspio izvesti nijedno veliko ime pred sud. Optužnica je podignuta protiv sudanskog predsjednika Omara Bašira, ali je on još uvijek na vlasti u svojoj zemlji, bivši libijski diktator Moamer Gadafi je ubijen, a njegovu sinu Saifu al-Islamu sudit će Libija.