ZAOŠTRENI ODNOSI

London evakuira diplomatsko osoblje iz Teherana

30.11.2011 u 09:09

Bionic
Reading

Velika Britanija evakuirat će u srijedu u Ujedinjene Arapske Emirate osoblje veleposlanstva u Teheranu, koje su u utorak napali i uništavali islamski prosvjednici bliski čvrstoj liniji iranskog režima, objavili su zapadni diplomatski izvori

Prva skupina diplomata trebala bi se ukrcati na let u pravcu Dubaija, a evakuacija ostatka osoblja uslijedit će tijekom dana, dodali su izvori.

Operacija se odvija u suradnji s iranskim ministarstvom vanjskih poslova i nekoliko europskih veleposlanstava, istaknuli su izvori.

Nekoliko desetaka radikalnih islamskih prosvjednika napalo je, zauzelo i uništavalo u utorak veleposlanstvo Velike Britanije u Teheranu zatraživši njegovo zatvaranje. Prosvjednici su upali u veleposlanstvo prosvjedujući zbog britanskih sankcija Iranu uvedenih zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Diplomatsko osoblje veleposlanstva, dvadesetak osoba, uspjelo se smjestiti na sigurno unutar zgrade i nitko nije ozlijeđen.

Britanska vlada je upozorila da će se zbog tog događaja Iran suočiti s 'ozbiljnim posljedicama', premda se Iran ispričao. Kakve će prirode te posljedice biti, još nije jasno, ali Britanija će htjeti djelovati zajedno s partnerima u EU.

Izgred su osudili Rusija, SAD i Europska unija, a Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno usvojilo neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje napad.

Kako javlja Independent, Norveška je u utorak navečer donijela odluku o zatvaranju svog veleposlanstva u Teheranu. Ministrica vanjskih poslova Hilde Steinfeld izjavila je da diplomatsko osoblje još uvijek nije evakuirano, ali je takav korak nužno poduzeti iz sigurnosnih razloga.

Mnoge je taj događaj podsjetio na 1979. godinu, kada su iranski studenti zaposjeli američko veleposlanstvo. Oteli su više od 50 američkih državljana koji su bili dio diplomatskog osoblja i držali ih u zatočeništvu više od 400 dana. SAD i Iran prekinuli su diplomatske odnose nakon toga.

U travnju 1997. sve su zemlje Europske unije povukle svoje veleposlanike na sedam mjeseci, jer su iranski obavještajni agenti bili proglašeni krivima za ubojstvo četiriju iranskih Kurda u Njemačkoj.

Napad na britansku ambasadu u Teheranu