ČOVIĆ OPOVRGAVA

'Sigurno neću biti predsjednik Vijeća ministara BiH'

29.11.2011 u 21:34

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u utorak u Mostaru da neće biti predsjedatelj Vijeća ministara BiH opovrgnuvši da su pritisak s tim u svezi na njega provodile američka i europska administracija koje inzistiraju da političari iz BiH postignu dogovor o novoj vladi do 9. prosinca, kada se u Bruxellesu održava summit EU tijekom kojega će se razgovarati i o stanju u toj zemlji

'Ja sigurno neću biti predsjednik vijeća ministara', rekao je Čović na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare u Mostaru, o čemu su mediji nagađali budući će HDZ BiH predložiti predsjedatelja.

'Pritisak nisam doživio niti od jednoga dužnosnika Sjedinjenih Država ili Europske unije, nego poticaj u brojnim telefonskim razgovorima da se riješi politička kriza u zemlji', dodao je Čović demantirajući tako medijske navode s tim u svezi koji su se pozivali na američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Po njegovim riječima, više dužnosnika Europske unije je, i prije susreta političara iz BiH u Italiji, gdje su sudjelovali u radu seminara o ustavnim promjenama, pozvalo na dogovor.

'Iz EU su nam jasno poručili da imaju jako puno svojih problema i ako ne pošaljemo poruku o dogovoru o vijeću ministara i setu europskih zakona uoči skorog summita EU onda se u sljedećih pola godine iz ove administracije s nama nitko neće imati vremena baviti', upozorio je.

Čović je izrazio i optimizam da je moguć dogovor o novom vijeću ministara još ovoga tjedna dodajući da je to sada dio paketa s raspodjelom vodećih mjesta u državnim agencijama, a na čemu inzistiraju bošnjački dužnosnici.

Čović je najavio i da će nakon uspostave vijeća ministara pokrenuti mehanizme za uspostavu vlade Federacije BiH.

'Ovu vladu smatramo nelegalnom i nelegitimnom. Nedopustivo je da OHR nameće vlast i inzistirat ćemo da se vlast uspostavi sukladno zakonu', rekao je Čović

Najavio je i da će u srijedu u Mostaru predizborni skup održati HDZ Hrvatske za predstojeće parlamentarne izbore. Pri tome je izrazio očekivanje da će nove vlasti u Zagrebu pokazati puno više odgovornosti 'ne samo prema Hrvatima, nego cijeloj BiH'.

'Samo trgovinska razmjena ove zemlje je toliko velika da mi međusobno budemo najbolji susjedi i partneri', zaključio je Čović