SIGNAL SAD-U I NATO-U

Rusija aktivirala proturaketni sustav u Kalinjingradu

29.11.2011 u 20:51

Bionic
Reading

Rusija je aktivirala svoj sustav za uzbunjivanje u slučaju proturaketnog napada, smješten u rusku oblast Kalinjingrad na Baltičkom moru, obznanio je predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je aktiviranje naredio za posjeta toj oblasti

Sustav je opremljen radarskom postajom Voronej-TM koji, prema ruskoj vojsci, može pokriti cijelu Europu i Atlantsko more.

'Očekujem da naši partneri ovaj korak vide kao prvi signal spremnosti naše zemlje na primjeren odgovor na prijetnje koje proturaketni štit predstavlja za naše nuklearne strateške snage', rekao je Medvedev, prenosi BBC.

Medvedev
je u utorak također rekao da je Rusija sa 'zapadnim partnerima' spremna razgovarati o novim prijedlozima za proturaketne sustave, dodavši da usmeni dogovori ne mogu jamčiti obranu njihovih interesa.

Ovaj je potez zapravo reakcija na najave o postavljanju američkog, odnosno NATO-ova proturaketnog štita za obranu od mogućih prijetnji iz zemalja poput Irana, čije je razvijanje nuklearnog programa i dalekodometnih projektila uzbunilo Zapad. Za predsjedavanja Georgea W. Busha razmatrana je mogućnost postavljanja u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija žestoko usprotivila. Još u travnju prošle godine zaprijetila je uređajem za lansiranje bacača balističkih projektila Iskander u Kalinjingrad u slučaju postavljanja štita.