ZBOG PRIJEVARE

Južna Osetija poništila pobjedu oporbe na izborima

29.11.2011 u 18:43

Bionic
Reading

Južna Osetija poništila je u utorak zbog prijevare pobjedu na predsjedničkim izborima Ale Džioeve koja ih je trebala osvojiti ispred kandidata kojeg podržava Moskva, zabranivši joj uz to sudjelovanje na sljedećim izborima

'Vrhovni sud odlučio je poništiti izbore od 27. studenoga jer su pristaše kandidatkinje Ale Džioeve prekršili ustavni zakon o izborima', objavio je sud u presudi koju citiraju ruske agencije.

Predsjednik tog suda Atsamaz Bičenov izjavio je da 'Ala Džioeva neće moći sudjelovati na ponovljenim predsjedničkim izborima'.

'Po zakonu oduzeto joj je to pravo jer je Sud utvrdio da je počinila kazneno djelo na prijašnjim izborima', objasnio je on.

U ponedjeljak je izborno povjerenstvo J. Osetije objavilo nakon prebrojavanja glasačkih listića u 74 od 85 glasačkih ureda da je Ala Džioeva dobila 56,7 posto glasova nasuprot 40 posto za Anatolija Bibilova, kandidata kojega otvoreno podržava Moskva i sadašnji vođa Eduard Kokoiti koji se nije smio natjecati za treći mandat.

Stranka Bibilova osudila je prijevaru i vrhovni je sud objavio da će istražiti te optužbe zabranivši objavljivanje rezultata.