UPAD U AMBASADU

U Teheranu na pomolu talačka kriza!

29.11.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Prosvjednici u glavnom iranskom gradu Teheranu provalili su u britansko veleposlanstvo tijekom demonstracija protiv Velike Britanije. Zasad nije poznato koliko je zaposlenika veleposlanstva bilo u zgradi i što je s njima. Prosvjednici su iz zgrade veleposlanstva otuđili 'povjerljive dokumente', javlja BBC

Više stotina militantnih iranskih studenata uklonilo je britansku zastavu sa zgrade veleposlanstva, potom su je spalili i zamijenili iranskom, javlja BBC.

Na iranskoj državnoj televiziji je također uživo prikazano kako bacaju kamenje na prozore veleposlanstva te ih razbijaju.

Unutar zidina veleposlanstva zapaljen je i jedan automobil.

Do prosvjeda je došlo nakon što je Iran odlučio prekinuti veze s Velikom Britanijom zbog odluka o nametanju daljnjih sankcija.

Studenti su se sukobili s policijom uz povike: 'Veleposlanstvo Velike Britanije treba preuzeti' i 'Smrt Engleskoj', prenosi BBC.

Neki mediji izvijestili su kako jedan prosvjednik maše uokvirenom slikom kraljice Elizabete Druge.

U nedjelju je većina u iranskom parlamentu glasovala za prekid diplomatskih odnosa s Velikom Britanijom nakon što je nametnula sankcije iranskim bankama prošlog tjedna optužujući ih za podupiranje nuklearnog programa.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.