GADAFIJEVI PLAĆENICI

Libijska nova vlast drži u zatočeništvu oko 7000 ljudi

29.11.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Velik dio zatvorenika Afrikanci su iz subsaharskih predjela osumnjičeni da su bili Gadafijevi plaćenici

Donedavni libijski pobunjenici, a sada pripadnici službene vlasti, u zatočeništvu drže oko 7000 ljudi, izvijestili su Ujedinjeni narodi. Zatočenici nemaju pristup pravnim procesima jer sudovi i policija još uvijek ne funkcioniraju, a nekolicina ih je, smatraju u UN-u, mučena.

Velik dio zatvorenika Afrikanci su iz subsaharskih predjela, javlja BBC, osumnjičeni da su kao plaćenici radili za Gadafija. UN je naglasio da je nova libijska vlada pozitivno reagirala na pritisak što skorijeg rješavanja tog problema.

U izvještaju koji je podnio sam glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon piše da je oko 7000 zatvorenika zatočeno u libijskim zatvorima i svojevrsnim pritvorima pod nadzorom revolucionarnih postrojbi.

'Dok Nacionalno prijelazno vijeće poduzima neke korake da bi odgovornost za zatvorenike od vojnih postrojbi preuzele državne vlasti, potrebno je učiniti puno toga da bi se regulirao pritvor, spriječilo zlostavljanje i na slobodu pustilo one čiji pritvor ne bi trebao biti produljen', piše u izvješću.

Ban Ki-moon naglasio je da vjeruje da su vođe nove Libije zaista spremne obvezati se na izgradnju društva utemeljenog na poštovanju ljudskih prava.

'Postizanje toga zahtijeva što skorije djelovanje bez obzira na okolnosti da bi se zaustavilo proizvoljno pritvaranje i spriječilo eventualnu zloporabu i diskriminaciju stanovnika Trećeg svijeta ili bilo koje grupacije libijskih građana', dodao je Ki-moon.