Svijet OBAMI KRITIKE

Iran poziva SAD da uništi nuklearno oružje

Teheran je u ponedjeljak kritizirao ocjenu američkog predsjednika Baracka Obame o Iranu kao nuklearnoj prijetnji te pozvao Washington neka se radije on, a također i druge nuklearne sile, odreknu takve vrste oružja.

Obrativši se Pražanima u nedjelju za posjeta Češkoj, Obama je osudio sjevernokorejski raketni pokus te obećao da Washington neće odustati od gradnje proturaketnog štita u Europi sve dok Iran prijeti razvojem svojega nuklearnog programa.

I bivši američki predsjednik George Bush govorio je o Iranu kao nuklearnoj prijetnji, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hasan Kaškavi.

"Čini se da da će preuzimanje slogana bivše američke uprave odudarati od (Obaminih predizbornih) slogana o promjeni", rekao je glasnogovornik Kaškavi.

Promjena je bila ključna riječ u Obaminoj izbornoj kampanji.

"U Iranu nema nuklearnog oružja koje bi bilo prijetnja", dodao je Kaškavi.

Zapad sumnjiči Iran, jednu od energetski najbogatijih zemalja u svijetu, da pod krinkom nuklearnog energetskog programa kani razviti oružje, a Teheran takve optužbe odbacuje.

Obama je u ožujku ponudio "nov početak" u diplomatskim, desetljećima gotovo zamrznutim iransko-američkim odnosima, a Teheran je oprezno odgovorio da promjene želi vidjeti na djelu, a ne na riječima.

Nizom sankcija SAD i saveznici kažnjavaju Iran jer ne odustaje od nuklearnog programa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još