23 OZLIJEĐENA VOJNIKA

Žestoki sukobi na sjeveru Kosova

29.11.2011 u 09:24

Bionic
Reading

U sukobu srpskih prosvjednika s pripadnicima međunarodnih snaga KFOR-a u ponedjeljak poslijepodne i navečer su u mjestu Jagnjenci na sjeveru Kosova ozlijeđena 23 vojnika te mirovne misije, izvijestio je KFOR-ov Ured za informiranje.

Sukob je izbio tijekom uklanjanja barikade na putu ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji.

'Prosvjednike se ne može nazvati mirnima, već nasilnim i kriminalnim', priopćio je KFOR. Naveo je pritom da su do sada vojnici koristili suzavac i gumene metke ali će upotrijebiti sva odgovarajuća sredstva ako im životi i dalje budu ugroženi.

'Svaka akcija koja ugrožava sigurno okruženje i bilo čiji život je neprihvatljiva. KFOR će poduzeti sve odgovarajuće mjere da osigura sigurnost svih ljudi i vojnika', navela je ta međunarodna misija.

Stanje se u mjestu Jagnjenci, po pisanju medija, smirilo nakon što je KFOR uklonio barikadu, no na tom mjestu se i dalje okupljaju građani srpske nacionalnosti.

Ranije u ponedjeljak sukob je izbio i na putu Kosovska Mitrovca-Zubin Potok kada su pripadnici KFOR-a uklonili barikadu. Vojnici KFOR-a pritom su upotrijebili suzavac i vodeni top da bi rastjerali okupljene, dok su prosvjednici na vojnike bacali kamenje i palice te, prema navodima KFOR-a, pucali iz malokalibarskog oružja.

Pritom su iz vatrenog oružja ranjena dva vojnika KFOR-a, a ozlijeđeno je nekoliko desetina civila.

Srbi niječu da su koristili vatreno oružje.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.