Svijet OECD UPOZORAVA

Velika Britanija i eurozona ulaze u recesiju

  • Autor: P.S.
  • 28.11.2011 13:54:50
  • 28.11.2011 13:00:00

Pojavile su se informacije kako Međunarodni monetarni fond (MMF) priprema plan vrijedan više stotina milijardi eura za spas Italije, međutim, kako javlja BBC, MMF je demantirao te navode. Istovremeno, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) upozorava da bi Velika Britanija i eurozona mogle ući u recesiju

BBC piše da OECD upozorava da bi Velika Britanija i eurozona mogle ući u recesiju te je smanjio prognoze globalnog rasta.

OECD predviđa da će se britansko gospodarstvo smanjiti u četvrtom tromjesečju za 0,02 posto i za 0,14 posto u prvom tromjesečju iduće godine.

OECD-ova predviđanja za eurozonu su -1 posto u ovom kvartalu i -0,4 posto u sljedećem.

OECD je također revidirao svoje prognoze za globalni gospodarski rast: 3,8 posto u ovoj godini i 3,4 posto sljedeće godine.

Međutim, upozorava da bi 'negativni događaji' u eurozoni mogli globalno odjeknuti.

Sinoć su se pojavile informacije kako će Italija i Španjolska vjerojatno biti prisiljene prihvatiti neki oblik međunarodne pomoći da bi pokrile svoje dugove koji su porasli do nesnošljive razine, te kako MMF priprema paket za spašavanje Italije koji uključuje 600 milijardi eura, u zamjenu za pokretanje programa štednje za smanjenje potrošnje. Međutim, sve te informacije danas je demantirao MMF.

Ipak, očekuje se da će u Rim uskoro biti poslan MMF-ov tim koji će pratiti napredak nove vlade u rezanju troškova.

Očekuje se da će vlada premijera Maria Montija objaviti nove mjere početkom sljedećeg mjeseca.

Talijani su pozvani da ulažu svoj ​​novac u talijanske državne obveznice.

Moddy's, agencija za kreditni rejting također upozorava kako kriza prijeti svim članicama eurozone.

Moody's dodaje kako je moguće da se eurozona i dalje bude suočavala s brojnim šokovima dok se članice budu borile s visokim razinama duga, što će im uskratiti pristup tržištima i natjerati ih da zatraže financijske intervencije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još