'VRIJEĐALI' ČELNIKE EMIRATA

Zatvorske kazne petorici prodemokratskih aktivista

27.11.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Petorica prodemokratskih aktivista osuđena su u nedjelju na kazne od dvije do tri godine zatvora, zbog toga što su 'vrijeđali' čelnike Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvijestio je novinar agencije France Presse s terena

Bloger Ahmed Mansur, inženjer i član konzultativnog odbora Human Rights Watcha (HRW) za Bliski istok i mreže ANHRI-ja (Arapska informativna mreža za ljudska prava) osuđen je na tri godine, a njegovi kolege na dvije.

Petorica aktivista uhićena su u travnju, a suđenje im je počelo 14. lipnja na visokom saveznom sudu u Abu Dhabiju.

Uz Ahmeda Mansura osuđeni su Naser Ahmad ben Gajt, profesor i simpatizer političkih reforma te blogeri Fahd Salem Dalak Ahmed Abdel Halek Ahmed Hasan Ali al-Hamis

Bili su optuženi da su 'počinili djela koja prijete državnoj sigurnosti i narušavaju javni red', da su se 'protivili sustavu vlasti" i 'uvrijedili predsjednika, potpredsjednika i prijestolonasljednika Abu Dhabija', što su optuženici redom odbacili.

Sedam organizacija za ljudska prava, među kojima i Amnesty International i HRW, pozvali su na 'trenutačno i bezuvjetno oslobađanje' petorice aktivista i odustajanje od tužbe.

One ocjenjuju da je suđenje bilo 'nepravedno' i da 'točke optužnice nisu utemeljene na međunarodnome pravu jer krše slobodu govora'.

Ujedinjeni Arapski Emirati, bogata federacija u Perzijskom zaljevu, sve dosad je bila pošteđena vala narodnih pobuna u arapskom svijetu.