NAKON NATO-OVOG IZGREDA

Washington nastoji smanjiti ljutnju Pakistana

27.11.2011 u 11:38

Bionic
Reading

Pakistan je u nedjelju poručio Washingtonu da je 'krajnje ljutit' zbog zračnog udara NATO-ovih snaga u Afganistanu (ISAF) na pakistansku granicu u kojemu je poginulo 26 pakistanskih vojnika, a Washington je u subotu nastojao pomirnim tonom naglasiti 'važnost' odnosa s Pakistanom, izrazivši sućut zbog pogibije vojnika u najtežem izgredu Zapada u Pakistanu u zadnjih deset godina

Ljutnju službenog Islamabada iskazala je u telefonskom razgovoru ministrica vanjskih poslova Hina Rabani Kar američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton uputivši oštar prosvjed Sjedinjenim Državama.

'Takvi su napadi sasvim neprihvatljivi i pokazuju posvemašnju ravnodušnost prema međunarodnom pravu i ljudskom životu', poručila je ministrica američkoj kolegici, po priopćenju ministarstva vanjskih poslova u Islamabadu.

Pakistanska ministrica obavijestila je Clinton da je Vijeće za obranu pakistanske vlade između ostalog odlučio blokrai sve puteve za opskrbu snaga NATO-a u susjednom Afganistanu, s čijeg su teritorija u subotu zrakoplovi NATO-a izveli napad na vojnu bazu pakistanskih pograničnih snaga.

'Ovaj napad poništava napredak koji su Pakistan i SAD postigli u poboljšanju odnosa i primorava Pakistan da preispita uvjete svog angažmana ( odnosu na SAD)', rekla je pakistanska ministrica.

U zajedničkom američkom priopćenju, ministar obrane Leon Panetta i Hillary Clinton izrazili su 'najiskreniju sućut', dodajući da podupiru 'NATO-ov prijedlog da se smjesta pokrene istraga' o napadu saveza na plemensko područje Mohmand na kojemu pakistanske snage vode borbu protiv talibanskih ekstremista i Al Kaide.

U subotu navečer, glasnogovornik ISAF-a, njemački general Carsten Jacobson ocijenio je da je 'vrlo vjerojatno' da je uzrok pogibije pakistanskih vojnika zračna potpora koju su zatražili afganistanske snage i NATO koji su djelovali u afganistanskoj pokrajini Kunaru.

Pakistan je već u subotu zatvorio sve putove za opskrbu NATO-ovih snaga, koji najvećim dijelom prolaze preko njegova teritorija, te je zatražio od američkih vojnika da u roku od 15 dana napuste bazu na jugozapadu zemlje i zaprijetio da će preispitati suradnju s Washingtonom u okviru borbe protiv terorizma.

Veze Washingtona i Islamabada poprilično su se zategnule otkako je 2. svibnja 2011. u tajnoj operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveru Pakistana ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden

Rasmussen: Pogibija pakistanskih vojnika je tragična i nehotična

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u nedjelju da je pogibija dvadeset četvorice pakistanskih vojnika bila 'tragičan i nehotičan' izgred i izrazio je sućut zbog žrtava.

'Pisao sam pakistanskom premijeru i rekao mu da je pogibija pakistanskih vojnika neprihvatljiva i mora se osuditi, jednako kao smrt afganistanskih i međunarodnih vojnika', istaknuo je u priopćenju. 'To je nehotičan izgred', dodao je.

NATO-ov čelnik izrazio je 'iskrenu sućut' i rekao da 'suosjeća' s 'obiteljima poginulih i ranjenih vojnika' kao i s 'pakistanskom vladom i narodom'.

'Obećavam svekoliku potporu istrazi koju je pokrenuo ISAF. Utvrdit ćemo što se dogodilo i iz toga izvući nužne pouke', dodao je Rasmussen.

'NATO je odlučan surađivati s Pakistanom i ojačati suradnju kako se takve nesreće više ne bi događale', kazao je. 'U zajedničkom nam je interesu boriti se protiv međunarodnog terorizma i osigurati da Afganistan više nikad ne bude utočište za teroriste". NATO i Pakistan imaju zajedničku zadaću: stabilni Afganistan u mirnoj regiji', istaknuo je.

Na NATO-ove snage je pucano iz Pakistana prije napada?

Na NATO-ve i afganistanske snage pucano je preko granice s Pakistanom prije nego su NATO-ovi zrakoplovi napali položaj pakistanske vojske ubivši 24 vojnika, rekli su u nedjelju zapadni dužnosnik i visoki afganistanski sigurnosni dužnosnik

Pakistan tvrdi da napad nije bio izazvan. NATO-ve snage u Afganistanu samo su izrazile sućut zbog pogibije vojnika i priznale kako je 'vrlo vjerojatno' da su je prouzročili njihovi vojnici.

'Na njih je otvorena vatra preko granice', rekao je zapadni dužnosnik.

Afganistanski dužnosnik je rekao kako je na vojnike otvorena vatra iz Pakistana dok su izlazili iz helikoptera koji su uzvratili.

Oba dužnosnika su zatražila da ostanu neimenovani zbog osjetljivosti slučaja. On je ozbiljno ugrozio ionako napete odnose između Sjedinjenih Država i Islamabada.

U pakistanskom gradu Karačiju su se u nedjelju tisuće ljudi okupile ispred američkog konzulata kako bi prosvjedovali protiv NATO-ovog zračnog napada u kojem su poginuli pakistanski vojnici.

Gnjevna gomila uzvikivala je 'Dolje Amerika'.