GLIGOROV PORUČIO SRBIMA

'Mijenjajte eure u franke, krune ili nekretnine!'

25.11.2011 u 16:08

Bionic
Reading

Ekonomist Vladimir Gligorov s Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije izjavio je za B92 da je drastično slabljenje ili ukidanje eura 'vrlo moguće'. Građanima Srbije, koji imaju veću ušteđevinu u eurima, savjetovao je da taj novac ulože u imovinu, a kao drugu opciju predlaže kupnju švicarskih franaka ili norveških kruna!

Gligorov je za B92 izjavio kako bi ukidanje zajedničke europske valute dovelo do velikih gubitaka za građane i gospodarstvo Srbije, jer bi se svi depoziti i krediti, ali i dio deviznih rezervi države, morali prebaciti u dinare ili neku drugu valutu, a za to bi se plaćale tečajne razlike.

U izjavi za B92 Gligorov ističe i da bi i slabljenje eura izazvalo lančanu reakciju, jer bi na tržištu svi požurili prodati eure i najvjerojatnije kupiti dolare.

'Kriza eura može se razviti u dva scenarija. Po onom najgorem, došlo bi do sloma zajedničke valute i članice eurozone bi mogle reagirati neorganizirano, što bi podrazumijevalo početak tiskanja nacionalnih valuta, ili organizirano, odnosno da u dogovoru s Europskom centralnom bankom napuštaju zajednički valutni sistem. Troškovi neorganiziranog nastupa država bili bi mnogo veći. Drugi scenarij predviđa samo slabljenje eura', zaključuje Gligorov.