UPORNI EGIPĆANI

Tisuće prosvjeduju u Kairu

25.11.2011 u 14:45

Bionic
Reading

Tisuće Egipćana, među njima bivši međunarodni dužnosnik Mohamed ElBaradei, ponovno su u petak na središnjem trgu Tahriru zahtijevale kraj vojne vladavine zemljom, nakon tjedan dana nasilja u kojem je ubijena 41 osoba

'Narod želi odlazak maršala' Huseina Tanatauija, zapovjednika vojske koja je preuzela vođenje zemlje nakon rušenja predsjednika Hosnija Mubaraka 11. veljače, skandirali su nakon molitve u petak.

Imam džamije Al Azhar Mazar Šahin u propovijedi je tražio trenutačni prijenos vlasti na civile i žurno formiranje vlade 'nacionalnog spasa' te poručio da prosvjednici neće napustiti Tahrir 'sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni', javlja agencija AFP.

Aktivisti žele na Tahrir privući milijun ljudi u 'petak, dan posljednje nade' protiv vojske koju optužuju da želi zadržati vlast protivno dogovoru nakon Mubarakova pada.

Ulice oko Tahrira od subote su bojišnica, a aktivisti optužuju vojsku da je nasilnija od policije kada je u veljači gušila prosvjede protiv Mubaraka. Prema medicinskim izvorima, 41 osoba je ubijena u nasilju od prošle subote, a više od 2000 je ranjenih u Kairu i drugim gradovima.

Narod je umoran od razočaranja i drži da revolucija protiv Mubaraka nije donijela poboljšanja. Vojska se ispričala za nasilje i ponudila odštetu obiteljima ubijenih te istragu, što je presedan u toj zemlji.

Vojska obećava prijenos vlasti civilima, ali upozorava da taj proces ne smije prijeći u kaos. Njezin dugogodišnji partner, Sjedinjene Države, pozivaju generale da brzo predaju vlast civilima i 'odmah' novoj vladi prenesu stvarne ovlasti.

Vojska je imenovala Kamala Ganzurija za mandatara prijelazne vlade nakon što je vlada premijera Esama Šarafa, imenovanog nakon Mubarakova pada, podnijela ostavku, piše Reuters. Iako je u prošlosti Ganzuri imao uspjeha u gospodarskoj politici, prosvjednici ne prihvaćaju čovjeka iz bivšeg režima i žele da tu dužnost preuzme vođa ljevice Hamdin Sabahi ili islamistički prvak Abdel Moneim Abul Futuh. Ganzuri je bio egipatski premijer 90-ih godina.

Također bi im dobar bio bivši predsjednik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei, koji se, kako javlja AFP, u petak pridružio prosvjednicima na Tahriru.

SAD i europske nacije, uznemirene nasiljem zadnjih dana, pozivaju Egipat da provede izbore zakazane za ponedjeljak, prve i slobodne nakon više desetljeća. Na njima se očekuje pobjeda Muslimanske braće.

Strahuju i da vojska neće provesti poštene izbore. Gospodarsko stanje Egipta skliznulo je od lošeg na gore, a i prosvjedi početkom godine protiv Mubaraka počeli su zbog potonuća milijuna Egipćana u siromaštvo.