Svijet KRIZA PRED VRATIMA

Italija se zadužila po rekordno visokim kamatama

Italija je danas bila primorana zadužiti se po rekordno visokim kamatnim stopama od uvođenja eura, što je najnoviji znak da je dužnička kriza sve bliža tom trećem po veličini gospodarstvu eurozone. Aukcija osam milijardi eura vrijednih trezorskih zapisa s rokom otplate od šest mjeseci i dvije milijarde eura obveznica s rokom otplate od dvije godine zabilježila je slabu potražnju, javlja HRT

Na aukciji obveznica s rokom otplate od dvije godine Italija je bila prisiljena platiti prosječan prinos od 7,8 posto, nasuprot 4,6 posto, koliko je platila na prethodnoj sličnoj aukciji, održanoj u listopadu. Za prodaju trezorskih zapisa morala je platiti prinos od 6,5 posto, najviši od uvođenja eura i gotovo dvostruko veći od 3,5 posto, koliko je platila na aukciji u listopadu, javlja HRT.

Prinosi na obveznice s rokom otplate od 10 godina dosegnuli su 7,3 posto, što je nadomak najviše razine u 14 godina od 7,4 posto, zabilježene na aukciji 9. studenoga.

Nakon provedene talijanske aukcije tečaj eura spustio se prema dolaru na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana od 1,3 dolara. Indeks Milanske burze potonuo je 1,8 posto.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još