PROSVJED BJELORUSKOM REŽIMU

'Samo najcrnje diktature kažnjavaju cijele obitelji'

25.11.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Građanski odbor za ljudska prava i pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio su prosvjed bjeloruski Vladi zbog suđenja i presude bjeloruskom borcu za ljudska prava Alesu Bialiatskom koje smatraju grubim kršenjem ljudskih prava

Ales Bialisatski uhićen je i po kratkom postupku osuđen zbog utaje poreza. Naime, Bialiatski vodi Viasnu, organizaciju za ljudska prava koja je dobila novac od međunarodnih organizacija za provođenje jednog velikog projekta. Kako u Bjelorusiji nisu mogli primiti novac, otvorili su račun u Poljskoj. Takvu transakciju opskurni bjeloruski režim je okvalificirao kao utaju poreza i brzopotezno osudio Bialiatskog na 4,5 godina zatvora. Osim toga, konfiscirana je imovina Visane i njegove obitelji.

Zoran Pusić
, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, kaže da je to oblik represije koji je karakterističan za diktatorske režima da se obračunavaju s osobama koje se bore za ljudska prava. Tomislav Jakić, član Građanskog odbora za ljudska prava i nekadašnji savjetnik predsjednika Stjepana Mesića rekao je da je Bjelorusija je ponovo uvela institut suodgovornosti, kaznivši njegovu obitelj, što je karakteristika najcrnjih diktatorskih režima. Jakić je još dodao da će se te bjeloruskim vlastodršcima kad tada obiti te metode o glavu.

'Obično se bavimo problemima naše zemlje i, nažalost, s time imamo pune ruke posla, ali smatram da je došlo vrijeme da se pokaže solidarnost i ukaže na kršenje ljudskih prava u drugim državama, ovoga puta u Bjelorusiji', objasnio je Pusić zašto su se odgovorili obratiti javnosti. Pusić smatra da je i potpora kolegama u inozemstvu koji se bore za ljudska prava oblik odrastanja zemlje te je istaknuo kako oni u Građanskom odboru jako dobro znaju koliko im je značila potpora iz inozemstva dok su se oni u ne tako dalekoj prošlosti borili za iste ciljeve.

'Kako su nama pomagali, mislim da je došlo vrijeme da to radi i Hrvatska koja bi željela biti punopravni član europske zajednice naroda', rekao je Pusić. Dodaje da je to važno u današnje vrijeme u globaliziranom svijetu kada događaji u inozemstvu mogu imati utjecaja i na nas. Osim Pusića i Jakića na konferenciji za medije su govorili i pučki pravobranitelj Jurica Malčić.  Malčić je rekao da on podršku može izraziti samo u svoje ime, dok je Jakić poručio da se tamošnjim vlastodršcima te metode kad tada obiti o glavu.