NA VLASTI DO LIPNJA

Prisegnula prijelazna libijska vlada

24.11.2011 u 22:47

Bionic
Reading

Libijska prijelazna vlada, koja će voditi zemlju u idućih sedam mjeseci do izbora u lipnju, prisegnula je u četvrtak pred Mustafom Abdelom Džalilom, čelnim čovjekom Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC)

Premijer Adurahim El Keib i 18 članova njegovog kabineta prisegnulo je vjernost Libiji, s jednom rukom na Kuranu, svetoj knjizi islama. El Keib je kazao da će prvi zadatak vlade biti izgradnja državnih institucija. Svrgnuti vođa Moamer Gadafi prakticirao je vladavinu jednog čovjeka i zanemario uspostavu državnih institucija.

Ministri su inače bili vrlo suzdržani glede planova u nadolazećim tjednima, ali je ministar vanjskih poslova Ašur Bin Hajal, iz istočnog grada Derne, kazao da će se sastati s "prijateljima" koji su podržali revoluciju u Libiji. Nije rekao kakav će stav Libija zauzeti prema zemljama poput Rusije i Kine koje nisu otvoreno dale podršku libijskim pobunjenicima.

Svečanost inuguracije nove vlade propustilo je pet Berbera iz NTC-a, nezadovljnih jer njihova etnička skupina nije dobila više ministarskih mjesta.

Do kraja lipnja Libija bi trebala imati Nacionalni kongres s 200 članova.