DRAMA NA KOSOVU

Srbi ozlijedili 21 vojnika KFOR-a!

24.11.2011 u 09:48

Bionic
Reading

Snage KFOR-a i lokalni Srbi sukobili su se u noći sa srijede na četvrtak kod Zvečana na sjeveru Kosova. U pokušaju uklanjanja barikade ozlijeđen je 21 pripadnik KFOR-a, od čega su dvojica pretrpjela teške ozljede, priopćio je glasnogovornik vojne misije Uwe Nowicki

Vojnici KFOR-a pokušali su suzavcem i pucnjevima u zrak rastjerati više stotina kosovskih Srba koji su se okupili kako bi spriječili uklanjanje barikade podignute u srpnju na mostu kod Dudinog Krša, nedaleko od Zvečana.

Nowicki je dodao da je sinoćnje uklanjanje barikade bilo u potpunosti usklađeno s mandatom KFOR-a. Podaci o broju ozlijeđenih Srba još nisu precizni, ali se mnogo građana obratilo liječnicima, izvještava B92.

Očevici navode da su portugalski i mađarski vojnici KFOR-a postavili bodljikavu žicu i napravili kordon te pokušali teškom mehanizacijom srušiti betonsku barikadu, prenosi Reuters. No kosovski Srbi koji dežuraju pokraj barikada sirenama su pozvali pomoć, spriječivši KFOR-ove snage u njihovoj nakani.

Oko 12.30 sati čula se pucnjava iz vatrenog oružja, ali se ne zna tko je koristio oružje i svijetleće metke.

Vojnici KFOR-a su se s barikade, koju su kosovski Srbi ojačali budući da se oštetila, povukli jedan sat poslije ponoći, prenosi Hina.

Srbi su nastavili utvrđivati barikadu, a kamioni sa šljunkom su tijekom noći istovarili šljunak na još nekoliko lokacija.

B92 javlja da su barikade visoke oko dva i pol metra, od zemlje, pijeska i velikih kamenih stijena, a postavljene su preko obje prometne trake, na cijeloj dužini mosta preko potoka u blizini Zvečana.

Na sjeveru Kosova građani dežuraju na dvadesetak barikada. Ondje već četiri mjeseca kosovski Srbi kontroliraju promet, omogućujući prolaz pripadnicima KFOR-a uz strogu kontrolu, no ne dopuštaju kretanje pripadnika EULEX-a jer prevozi albanske carinike i policajce.

Eksplozija u Kosovskoj Mitrovici

U snažnoj eksploziji koja je odjeknula u jedan sat iza ponoći u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nitko nije ozlijeđen, ali su oštećena dva osobna vozila.

Eksplozija se dogodila u blizini Ekonomskog fakulteta kod naselja Tri solitera.

'Za sada, nemamo motiv ni osumnjičene za ovaj bombaški napad', rekao je glasnogovornik regionalne kosovske policije Besim Hoti, dodajući da je najverojatnije aktivirana ručna bomba.

Russia Today izvještava o sukobima na Kosovu u prilogu pod naslovom 'Brutalnost na granici: NATO zasuo Srbe suzavcem':