KONAČNO POTPISAO

Saleh odlazi s vlasti u zamjenu za imunitet

23.11.2011 u 18:57

Bionic
Reading

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh potpisao je dokument kojim predaje vlast u skladu s ugovorom koji je pripremilo Vijeće za suradnju u Perzijskom zaljevu, objavili su u srijedu predvečer svjetski mediji.

Saudijska je državna televizija prenosila kako Saleh potpisuje sporazum u kraljevskoj palači Al-Jamami u Rijadu, a nadgledaju ga pripadnici jemenske oporbe, saudijski kralj Abdulah i ministri vanjskih poslova zemalja Perzijskog zaljeva, objavila je Al Džazira.

Nakon Saleha, javlja Reuters, sporazum su potpisali i predstavnici jemenske oporbe.

Po sporazumu, u zamjenu za imunitet od kaznenog progona, on u roku od trideset dana odlazi s dužnosti, a jemenski potpredsjednik Abdraba Mandur Hadi pregovarat će o prijenosu vlasti s oporbom i osnivanju vlade. Predsjedničke izbore trebao bi raspisati u roku od tri mjeseca.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je objavio da Saleh nakon potpisivanja odlazi na liječenje u New York.

Jemenski je predsjednik posjetio glavni grad Saudijske Arabije neposredno nakon što je jemenski izaslanik u UN-u u utorak rekao kako su predsjednik i oporba uspjeli postići dogovor o sporazumu za završetak višemjesečne političke krize.

Posebni dopisnik Al Džazire u Sani piše kako je jemenska oporba rascjepkana pa se još ne zna koje skupine podupiru novi sporazum.

Saleh je u srijedu potpisao sporazum o prijenosu vlasti iz četvrtog pokušaja. Prva tri puta izvukao se u posljednjem trenutku, piše Reuters. Zbog toga u Jemenu ne prestaju neredi zbog koji jača Al- Kaida u toj zemlji, u neposrednom susjedstvu Saudijske Arabije, glavnoga svjetskog proizvođača nafte.

Aktivisti koji se mjesecima nisu micali iz središta glavnoga grada Sane zahtijevali su Salehov odlazak nakon 33 godine vladavine.