Svijet ŠEFICA UKRAJINSKE OPORBE

Julija Timošenko ostaje u zatvoru

Ukrajinska oporbena čelnica Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja, nije teško bolesna, kadra je pristupiti ispitivanju i ostat će u zatvoru, objavile su vlasti nakon liječnikog pregleda.

'Julija Timošenko obavila je potpuni liječnički pregled u jednoj bolnici u Kijevu', rekao je ministar Olekandar Aništčenko, prenosi agencija Interfax.
'Tijekom tih pregleda nije otkrivena nikakva patološka promjena koja bi ugrozila njezin život', dodao je i naglasio da ništa se sprečava daljnje pravosudne procedure, ni ispitivanja u sklopu novih istraga protiv nje zbog navodne korupcije.

Aktivistica za ljudska prava Nina Karpačova u ponedjeljak je posjetila 50-godišnju Timošenko, osuđenu na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, i izvijestila javnost da je ona jako bolesna i da ne može ustati iz kreveta. Po njezinim riječima, problem je u lumbalnom dijelu kralježnice, posljedici automobilske nesreće iz 2009. godine.

U tom kontekstu predsjednik Viktor Janukovič je u utorak rekao da će Timošenko biti pružena medicinska njega izvan zatvora i pretrage kojima bi se utvrdila ozbiljnost njezina stanja.

Timošenko je u listopadu osuđena na sedam godina zatvora jer je za obnašanja dužnosti premijerke sklopila za Ukrajinu nepovoljne plinske sporazume s Rusijom.

Slučaj Timošenko izazvao je napetosti između Ukrajine i EU-a. Predsjednik Janukovič je pod pritiskom Unije da oslobodi čelnicu oporbe koja je tijesno izgubila izbore u veljači 2010. godine. Timošenko i njezini pristaše tvrde da je njezina osuđujuća presuda politički motivirana.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još