ČEŠKA

Postignut dogovor o formiranju prijelazne vlade

06.04.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Čelnici najvažnijih političkih stranaka u Češkoj postigli su u nedjelju dogovor o formiranju prijelazne vlade koja će voditi zemlju do prijevremenih izbora, vjerojatno u listopadu, objavio je premijer u ostavci Mirek Topolanek.

On je rekao da će predložiti nestranačkog kandidata, Jana Fischera (58), kao mandatara za sastav prijelazne vlade. "Ovom viješću želimo uvjeriti javnost da ćemo imati stabilnu vladu do novih izbora", kazao je Topolanek na novinarskoj konferenciji u Pragu nakon razgovora sa čelnicima ostalih stranaka.

On je kazao da će prijevremeni izbori, koji su na rasporedu bili za 2010. godinu, najvjerojatnije biti održani 9. ili 10. listopada 2009. Topolanekova vlada desnoga centra odstupila je 26. ožujka jer joj je dva dana prije parlament izglasao nepovjerenje.

Socijaldemokrati su izrazili zadovoljstvo izborom Fischera za mandatara vlade. Imenovanje Fischera treba potvrditi predsjednik Vaclav Klaus koji jedini ima ovlast imenovanja premijera, a on je već ranije najavio da će poštovati dogovor stranačkih čelnika.

Dogovor postignut u nedjelju trebaju potvrditi i vodstva triju stranaka Topolanekove koalicije desnog centra te oporbeni socijaldemokrati a očekuje se da će se to dogoditi tijekom sljedećih sedam dana.