TEST OSJETLJIVOSTI

Američke banke pripremaju se za slom eurozone

23.11.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Američke banke proći će tzv. provjeru osjetljivosti na stres u okviru scenarija šoka koji bi pretrpjelo američko gospodarstvo zbog naglog pogoršanja stanja u eurozoni

Središnja banka SAD-a (FED) u utorak je najavila da će provesti test osjetljivosti, što će biti treća takva provjera od početka ekonomske krize, da bi se ustanovilo koje bi banke mogle preživjeti u slučaju da se dogodi najgore.

Scenarij po kojem će se provesti testiranje predviđa porast nezaposlenosti sa sadašnjih devet na 13 posto i recesiju u koju će upasti američko gospodarstvo krajem 2011. godine, piše EUobserver.

FED najavljuje da će testirati slične promjene u cijenama i ratama, poput onih koje su se dogodile u drugoj polovici 2008, kada je kriza eksplodirala, ali i 'potencijalne nagle promjene u tržišnim cijenama u državnim i financijskim sektorima u Europi'.

Provjere, koje će se provesti u idućih nekoliko tjedana, zahvatit će 31 američku banku, a u prvom krugu testiranja u proljeće 2009. takvim testiranjima bilo je izloženo 19 banaka. Rezultati će se objaviti do kraja ožujka 2012. godine.

Takva odluka odraz je rastuće zabrinutosti prijetećim padom dionica američkih banaka zbog njihove izloženosti europskim državnim i privatnim dugovima.  Bonitetna agencija Fitch prošlog tjedna upozorila je da će se opći izgledi američkih banaka pogoršati ukoliko se uskoro ne iznađe rješenje za krizu u eurozoni.

William Kennard, američki veleposlanik u EU, u utorak je u Bruxellesu odbio komentirati korake koje Washington poduzima pripremajući se za potencijalni kolaps eurozone.