Svijet SPORNE TJERALICE

Američki veleposlanik osudio srpsko revidiranje zločina iz 90-tih!

Američki veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp osudio je praksu srbijanskog pravosuđa koje raspisuje tjeralice za državljanima drugih zemalja pod sumnjom da su počinili ratne zločine istaknuvši kako to trebaju rješavati pravosuđa matičnih zemalja.

U intervjuu za "Dnevni avaz" od srijede Rapp je kazao kako bi Srbija susjednim državama trebala ustupiti dokaze koje ima protiv takvih osoba kako bi ih se tamo eventualno procesuiralo.

"Ako odgovarajuća tijela vlasti u Srbiji smatraju da imaju predmet u kojemu treba procesuirati osobe koje se nalaze u Bosni i Hercegovini, to trebaju rješavati upravo u ovoj zemlji. To ne mogu rješavati u Londonu ili Beču i uhićivati ljude u međunarodnim zračnim lukama", rekao je američki veleposlanik zadužen za pitanja ratnih zločina.

On je ovime očevidno aludirao na tjeralice kakve je Srbija raspisala za ratnim članom Predsjedništva BiH Ejupom Ganićem i umirovljenim generalom Armije BiH Jovanom Divjakom.

Rapp je pojasnio kako od Srbije očekuje da u takvim slučajevima dokaze kojima raspolaže proslijedi pravosudnim tijelima države u kojoj osumnjičenici žive i čiji će tužitelji odnosno suci procijeniti utemeljenost dokaza.

"Ako to nije jak slučaj i nešto na čemu suci mogu raditi, onda takve slučajeve treba zatvoriti", kazao je američki diplomat.

Istaknuo je kao je važno da se svi pridržavaju zakona, a ne da djeluju temeljem političkih odluka.

Pozvao je vlasti BiH i Srbije da prihvate i provedu sporazum kojim bi se osigurala razmjena dokaza i time osiguralo procesuiranje počinitelja ratnih zločina bez obzira na njihovu etničku pripadnost.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još